Uzmanından Erzurum için ‘deprem’ uyarısı: Birçok aktif fay var

Deprem Uyarısı: Pasinler’de Meydana Gelen 4.5 Büyüklüğündeki Depremin Ardından Yaşananlar

Erzurum’un Pasinler ilçesinde meydana gelen 4.5 büyüklüğündeki deprem, Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Çağlar Özer tarafından değerlendirildi.

Dün saat 04.30’da yerin 14.81 kilometre derinliğinde gerçekleşen depremin ardından 24 saat içerisinde merkez üssü Pasinler olan 1.2 ile 2.5 büyüklüğünde 18 artçı deprem meydana geldi.

‘Karayazı Fayı Üzerinde…’

Doç. Dr. Çağlar Özer, depremin olduğu bölgede aktif tektonik birimlerin bulunduğunu belirterek, “Bu birimler arasında öne çıkanlar Pasinler ve Karayazı fayıdır. Yapılan incelemelerde depremin Karayazı fayı üzerinde gerçekleştiğini düşünüyoruz.” dedi.

‘Birçok Aktif Birim Var’

Özer, yaptığı açıklamada, “Pasinler ve Karayazı fayının yanı sıra Erzurum’u etkileyebilecek pek çok aktif birimin bulunduğunu belirtmek isterim. Özellikle 19-21 Kasım 2021 tarihlerinde 5.1 ve 4.7 büyüklüğünde Köprüköy depremleriyle yakın bir zamanda yaşananlar dikkat çekicidir. Bölgede bu kadar aktif fay zonunun bulunması orta ölçekli depremlerin sıkça meydana gelmesine neden olabilir.”

Deprem meydana geldiğinde, tektonik birimlerin ve fay hatlarının aktif olduğunun anlaşılması gerektiğini vurgulayan Özer, artçı depremlerin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Büyük bir depremin ardından daha küçük artçı şokların olabileceğini belirten Doç. Dr. Özer, “Ancak büyük bir depremin habercisi olup olmadığını şu an için bilemeyiz.” ifadelerini kullandı.

’12 İstasyonla İzliyoruz’

AFAD İl Müdürlüğüyle yaptıkları protokol gereği Erzurum ve çevresine kurulan 12 istasyonla yer hareketlerini izlediklerini belirten Özer, “Erzurum ve yakın çevresinde birçok aktif fay hattı bulunmaktadır. Böyle bölgelerde deprem riski her zaman yüksektir.” dedi.

Özer, “Aşkale, Başköy, Kandilli, Palandöken, Pasinler, Karayazı, Horasan-Narman fayı gibi birçok aktif fay hattı mevcuttur. Özellikle Erzurum’un Karlıova bölgesi, Kuzey Anadolu Fayı ile Doğu Anadolu Fayı’nın kesiştiği noktada yer almaktadır. Bu durum, Erzurum’u etkileyebilecek uzak kaynakları göstermektedir.” şeklinde konuştu.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Related Posts

Samsun’da iki ilçeye uyuşturucu operasyonu: 6 kişi gözaltına alındı

Samsun’un Havza ve İlkadım ilçelerinde düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 6 şahıs gözaltına alındı.

Saldırıların ardından eğitime ara verildi

Hindistan’ın saldırısının ardından Pakistan’da eğitime ara verildi

Tecavüz etti, boğdu, diri diri yaktı, betona gömdü! Canavarlık dediğin daha nasıl olur

Pınar Gültekin cinayeti davasında Yargıtay vicdan zedeleyen bir karar imza attı. Kararda, sanığın eylemini “canavarca hisle gerçekleştirmediği”ne hükmetti.

Entrikaların gölgesindeki seçim: Skandal üstüne skandal yaşandı | Bu kez bir de rekor kırılacak

Katolik Hristiyanların yeni ruhani lideri kim olacak? Bu soru bugün başlayan konklavla cevabını bulacak ama akıllarda bir soru daha var: Yine geçmişteki gibi bir skandal yaşanır mı? Bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz ancak tarihteki skandalların gölgesinin bu seçimin üzerine bile düştüğünü söylemek yanlış olmaz.

Ankara’da kafa kafaya facia: 4 kişi öldü

Ankara-Niğde Otoyolu’nda iki otomobilin çarpışması sonucu 4 kişi hayatını kaybetti, 1 kişi ağır yaralandı.

ABD ile Husiler anlaştı

Umman Dışişleri Bakanı Bedir el-Busaidi, ABD ile Husiler arasında ateşkes sağlandığını duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir