Küresel ekonomi sarsılıyor: Ticaret savaşlarının dünya piyasalarına etkisi

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Guo Ciakun, Pekin’de düzenlenen basın toplantısında, ABD Başkanı Donald Trump’ın tüm ticaret ortaklarına “karşılıklı tarifeler” kapsamında açıkladığı tarife artışlarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Tarife ve ticaret savaşının kazananının olmayacağını ifade eden Sözcü Guo, Çin’in meşru çıkarlarını korumak için kararlı karşı tedbirler alacağını belirtti.

Guo, ABD’nin “karşılıklılık” bahanesiyle Çin’den ve diğer ülkelerden ithalata ek tarifeler getirerek Dünya Ticaret Örgütü kurallarını ihlal ettiğini ve kurallara dayalı çok taraflı ticaret sistemine zarar verdiğini savundu.

Çinli Sözcü, ABD’ye yanlışını düzeltmesini ve Çin dahil diğer ülkelerle ticaret anlaşmazlıklarını eşit, saygılı ve karşılıklı faydaya dayalı diyalog yoluyla çözme çağrısında bulundu.

Çin Ticaret Bakanlığının Trump’ın tarife açıklaması sonrası yayımladığı açıklamada, ABD’nin “karşılıklı tarife” olarak adlandırdığı uygulamanın öznel ve tek taraflı değerlendirmelere dayandığı belirtilerek, “Bu, tipik bir tek taraflı zorbalık uygulamasıdır. Bu, yalnızca ABD’nin kendi çıkarlarına zarar vermekle kalmayacak, aynı zamanda küresel ekonomik kalkınmayı ve tedarik zinciri istikrarını da tehlikeye atacak.” ifadelerine yer verilmişti.

– ABD, ÇİN’E YÜZDE 34 GÜMRÜK TARİFESİ UYGULAYACAK

ABD Başkanı Trump, ülkesinin diğer ülkelere karşılıklı tarifeler uygulayacağını, temel tarife oranı yüzde 10’un üzerine, gümrük tarifeleri ve “ticaret önündeki parasal olmayan diğer engelleri ve sahtekarlık biçimlerini” de hesaba katarak ülkeye göre değişen oranda gümrük tarifeleri açıklamıştı.

Bu kapsamda Çin’e yüzde 10 baz tarife ve yüzde 24 “karşılıklı tarife” olmak üzere toplam yüzde 34 ek gümrük tarifesi getirileceği bildirilmişti. Yüzde 10’luk baz tarife 5 Nisan’da, yüzde 24’lük ek tarife ise 9 Nisan’da yürürlüğe girecek.

Trump, daha önce 1 Şubat’ta imzaladığı kararname ile Çin’den yapılan ithalata yüzde 10 gümrük vergisi getirmiş, söz konusu tarife 4 Şubat’ta yürürlüğe girmişti.

Donald Trump, 4 Mart’ta, önceki kararnamede yaptığı değişiklikle Çin’e yönelik gümrük vergilerini yüzde 20’ye yükseltmişti.

Pekin yönetimi de Trump’ın tarife artışlarına ABD’den ithal belirli ürünlere ilave gümrük vergileri ve ABD’li şirketlere yaptırımlarla karşılık vermişti.

Related Posts

Altında rekor sinyali: Dolar düşerken gözler Trump’ta

3 Temmuz 2025 Perşembe altın fiyatları belli oldu. Yurttaşlar altının ne kadar olduğunu merak etti. Peki, gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? İşte 3 Temmuz 2025 Perşembe altın fiyatları…

Türkiye’nin mobilya devi satışa çıkarıldı!

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), önemli bir satışı açıkladı. Türkiye’nin mobilya devlerinden İstikbal Mobilya Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ve “Akfel Gaz Grubu Hisseleri Ticari ve İktisadi Bütünlüğü” TMSF tarafından satışa çıkardı. Söz …

Motorine zam geldi mi?

İran-İsrail gerilimi ile dalgalanan petrol fiyatları akaryakıta da tabelayı etkiledi. Geçtiğimiz gece benzin fiyatına 2 lira 63 kuruş, motorin fiyatına ise 4 lira 03 kuruş indirim gelmiş ardından da motorine yeniden zam geldi ve yine 50 TL’nin …

Baykar, Piaggio Aerospace’i resmen satın aldı

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklama ile Baykar’ın İtalyan havacılık şirketi Piaggio Aerospace’i satın alma sürecinin tamamlandığını duyurdu. Bayraktar, “İtalya’nın 140 yıllık havacılık devi Piaggio Aerospace …

Bakan Bolat: Mal ve hizmet ihracatında yıl sonu hedefi 390 milyar dolar

Bakan Bolat: Mal ve hizmet ihracatında yıl sonu hedefi 390 milyar dolar

Siirt Üniversitesi rektöründen ‘kamuda tasarruf’ tedbiri: Kırık parke değişimine 193 bin 500 TL!

Siirt Üniversitesi’nde rektörlük döneminde yapılan yüksek maliyetli bakım-onarım harcamaları ve tartışmalı ihale süreçleri gündeme geldi. Üniversite yönetiminin açıklama yapmaması eleştirilirken, benzer sorunlar Munzur Üniversitesi’nde de yaşanıyor. Akademik kadroda alan dışı görevlendirmeler tepki çekiyor.