Rapor: Türkiye, dolar milyoneri artışında dünya birincisi oldu ama vatandaşın reel serveti eridi

Dolar Milyoneri Sayısı Artarken Türkiye’deki Reel Servet Geriliyor

İsviçre merkezli banka UBS’in servet raporuna göre; Türkiye, dolar milyoneri artışında dünya birincisi oldu. Dolar milyoneri sayısı 2024’te 7 bin kişi artmasına rağmen, Türkiye’deki reel servet ise yüzde 21 geriledi.

İsviçre merkezli banka UBS’in klasikleşen servet raporu, Türkiye’deki gelir eşitsizliğinin büyüdüğünü gözler önüne serdi. UBS’in dün açıkladığı rapor, Türkiye’nin 2024’te dolar milyoneri sayısının en hızlı arttığı ülke olduğunu ortaya koydu.

UBS’e göre dolar milyonerlerinin sayısı dünya genelinde yüzde 1.2 oranında (684 bin kişi) artış gösterdi. Böylece 2024’te küresel çapta her gün neredeyse 2 bin yeni dolar milyoneri ortaya çıktı. UBS’in incelediği 56 ülkede ortalama yüzde 1,2 oranında artış gösteren dolar milyoneri sayısı, Türkiye’de ise yüzde 8,4 büyüdü. Türkiye’nin artış hızında dünyada ilk sırada olmasıyla toplam dolar milyoner sayısı yaklaşık 7 bin kişi artarak 68 bine dayandı. Milyoner artış hızında Türkiye’yi, Birleşik Arap Emirlikleri ve Rusya takip etti

Reel Servet Geriledi

ABD, yaklaşık 24 milyon dolar milyoneriyle genel toplamda ilk sırada yer aldı. İkinci Çin’de 6,3 milyon, üçüncü Fransa’da ise yaklaşık 3 milyon dolar milyoneri bulunuyor.

Türkiye için milyoner sayısındaki parlak tablo, ortalama servete yansımadı. UBS’e göre Türkiye’de 2024’te reel bazda ortalama servet yüzde 14,6, medyan servet ise yüzde 21 azaldı. Enflasyondan arındırılmış verilere göre Türkiye, servet değişiminde 56 ülke arasında en kötü ülke oldu. Medyan servet Macaristan’da yüzde 18, İsveç ve İtalya’da ise reel bazda yüzde 15’ten fazla büyürken, Türkiye’nin ardından en kötü ülkeler yüzde 8,2’lik gerilemeyle Rusya, yüzde 6,3’lük küçülmeyle Çin olarak sıralandı.

Türkiye, gelir eşitsizliğini ölçen Gini katsayısında ise en kötü 9’uncu ülke olarak listede kendisine yer buldu.

Related Posts

ABD, Çin’e yönelik ihracat kontrollerini dondurdu

ABD, Çin’e yönelik ihracat kontrollerini dondurdu

İki yıllık mücadele: EPDK tahkim davasını kazandı

İtalyan şirketi Enel S.p.A’nın Türkiye’ye karşı 30 milyon dolarlık tazminat talebiyle açtığı dava EPDK lehine sonuçlandı.

Asya borsaları karışık seyrediyor (22 Temmuz 2025)

Küresel piyasalarda, özellikle ABD’de açıklanan şirket bilançolarının beklentilerden iyi gelmesinin olumlu etkileri görülürken, ABD’nin çeşitli ülkelerle karşılıklılık esaslı tarifelerinin yürürlüğe gireceği 1 Ağustos tarihine yaklaşılması endişelere …

Vali Sözer Yaban Mersini Hasadında

Bilecik Valisi, Sarnıç Köyü’nde yaban mersini hasadına katılarak üreticileri destekledi.

Çoruh Nehri Barajları Ekonomiye 148 Milyar TL Katkı Sağladı

Çoruh Nehri üzerindeki barajlar 55 milyar kWh enerji üreterek Türkiye ekonomisine büyük destek oldu.

Türkiye’deki kiralar dünya finans devinin bile dikkatini çekti

JPMorgan ekonomisti, Türkiye ekonomisine yönelik değerlendirmelerde bulundu. Buna göre Merkez Bankası’nın dört toplantıda da faiz indireceğini öngörülürken, kira enflasyonu ise endişe yarattığı belirtildi.