Antik kentler için depremden korunma projesinde uzmanlar bir araya geldi

İZMİR (İGFA) – Arkeoloji, jeoloji, jeofizik, mimarlık, inşaat mühendisliği ve kültürel miras yönetimi gibi farklı disiplinlerden uzmanların katıldığı tanışma ve bilgilendirme toplantısında, antik kentlerin korunmasına yönelik bilimsel yol haritası belirlendi.

Akademik çalışmalarının yanı sıra kamu yararını gözeten projelere de öncülük eden Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), antik kentlerin depremlere karşı korunmasına yönelik dikkat çeken bir çalışmaya imza atıyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Efes Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Eda Avcı yürütücülüğünde hazırlanan ve Araştırma Üniversiteleri Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazanan “Antik Kentlerin Depremlere Karşı Korunması ve Sürdürülebilirliğine Multidisipliner Bir Yaklaşım: ANTİKDEM” projesinin yol haritasını belirlemek için bilim insanları bir araya geldi.

Üniversitenin Efes Meslek Yüksekokulu ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda, arkeoloji, jeoloji, jeofizik, mimarlık, inşaat, kimya, koruma planlaması, kültürel miras yönetimi ve turizm gibi farklı disiplinlerden uzmanlar, antik kentlerin depremlere karşı dayanıklılığını artırmak için izlenecek bilimsel ve teknik yöntemleri tartıştı.

KISA, ORTA VE UZUN VADELİ STRATEJİLER

Proje kapsamında Efes, Metropolis, Thyateira, Sardes ve Pergamon antik kentleri hem ekonomik ve turistik değerleri hem de aktif fay hatları üzerinde bulunmaları nedeniyle pilot alan olarak belirlendi.

Proje yürütücüsü Doç. Dr. Eda Avcı, ANTİKDEM projesinin hedeflerini şu şekilde özetledi:”Olası bir deprem senaryosunda bu antik kentler büyük çapta zarar görebilir ve bölge turizmi olumsuz etkilenebilir. Bu nedenle proje; kısa vadede deprem senaryolarını oluşturmayı, orta vadede bu senaryoların potansiyel etkilerini değerlendirmeyi ve uzun vadede ise koruma yöntem önerileri geliştirmeyi amaçlamaktadır.”

Doç. Dr. Avcı, ayrıca projeden elde edilecek bulguların kültürel miras yönetimi açısından çok önemli bir katkı sağlayacağını belirterek, “İl Afet Risk Azaltma Planı’nda da vurgulandığı gibi, doğal ve kültürel varlıkların korunması konusunda bu proje büyük bir adımdır.

Özellikle antik kentlerin depreme dayanıklılığı konusunda dünyada yetersiz sayıda bilimsel çalışma bulunmaktadır. Bu nedenle ANTİKDEM, öncü bir model oluşturacak ve farklı disiplinlerden projelere zemin hazırlayacak nitelikte olup, yurdumuzdaki diğer antik kentlere de örnek teşkil edecektir” ifadesinde bulundu.

Related Posts

Kutup ayılarıyla omuz omuza olan bir kasabanın çarpıcı hikayesi

Kanada’nın Manitoba eyaletinde, Hudson Körfezi’nin kıyısında yer alan Churchill kasabası, “Dünya’nın Kutup Ayısı Başkenti” olarak biliniyor. Bu küçük kasaba, her yıl binlerce turisti, gezegenin en büyük kara etoburlarından biri olan kutup ayılarını …

Çanakkale’de ciğerlerimiz sigara izmaritiyle yanmış!

Çanakkale’deki orman yangınının çıkış nedeninin yere atılan sigara izmariti olduğu ortaya çıktı. İki kişi gözaltında.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack: SDG, YPG’dir ve PKK’nın bir türevidir, onlara devlet içinde bağımsız yönetim kurma borcumuz yok

ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack: SDG, YPG’dir ve PKK’nın bir türevidir, onlara devlet içinde bağımsız yönetim kurma borcumuz yok

Alman Palamentosu’nda Srebrenitsa gerginliği: Sırt dönerek tepki gösterdiler

Almanya Federal Meclisi’nde, Srebrenitsa soykırımının 30. yılı anma oturumunda aşırı sağcı AfD’nin tutumu büyük tepki çekti. AfD milletvekilleri Alexander Wolf ve Martin Sichert’in konuşmaları, özellikle soykırımın inkâr edilmesi ve anmanın iç …

Trump’ın ana dili İngilizce olan başkana İngilizce övgüsü sosyal medyayı yıktı!

Trump’ın, resmi dili İngilizce olan Liberya’nın Devlet Başkanı’na “İngilizceyi nerede öğrendin?” diye sorması sosyal medyada alay konusu oldu.

Aydın’da iş yerine kurşun yağdıran şüpheli tutuklandı

Aydın’da bir iş yerine silahla ateş açan şüpheli tutuklandı.