Aşılar kalbe zarar veriyor mu? Bilimsel olarak yanıtladı

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Murat Sargın: Gençlerde Kalp Krizi Endişesi Gerçek Değil

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Murat Sargın, son dönemde artan erken yaşta kalp krizi vakalarının gençlerde gerçek anlamda bir artışı yansıtmadığını belirtti.

Sargın, bu konuda henüz net bir verinin olmadığını belirterek “Gençlerde kalp hastalığı endişe verici bir şekilde artıyor” şeklinde bir veri bulunmadığını ifade etti. Sadece farkındalığın artması ve haberlere daha fazla ulaşılması, gençlerdeki kalp krizi vakalarının daha fazla gibi algılanmasına neden olabiliyor.” dedi.

Türkiye’de 25-45 yaş arası genç nüfusun arttığını ve her üç kişiden birinin bu yaş grubunda olduğunu açıklayan Sargın, bu durumun 10-20 yıl öncesine göre artış gösterdiğini belirtti.

“Gençlerin Kalp Hastalıklarına Yatkınlığını Gösteren Kaygı Verici Bir Veri Yok”

Hastalıkların nüfusla birlikte arttığını dile getiren Sargın, şunları ekledi:

“Ayrıca, bu nüfusun obezite ve sigara kullanımı gibi risk faktörleri de artmaktadır. Ancak henüz genç yaşta ölümlerde doğrudan bir artış olduğunu söylemek doğru değil. 10 yıl öncesine göre gençlerin kalp hastalıklarına yatkınlığının artmış olduğuna dair kaygı verici bir veri bulunmamaktadır. Dünya genelinde, obezite, sigara kullanımı ve yüksek tansiyon gibi risk faktörleri artmaktadır.

Bu da kalp hastalıklarına bağlı ölümleri artırmaktadır. Ancak dünya genelinde, ölümlerin yarısına yakını kalp-damar hastalıklarından kaynaklanmaktadır. Bu oran değişmese de, uzun vadede kalp hastalıklarından kaynaklanan ölümlerde bir artış eğilimi mevcuttur. Ancak insan ömrünün uzamasıyla birlikte Alzheimer ve bunama gibi hastalıklar da artmaktadır. Dolayısıyla, tüm bu değerleri göz önünde bulundurarak sadece kalp hastalıklarının arttığını düşünmek yerine durumu daha geniş bir bakış açısıyla değerlendirmek gerekmektedir.”

Doç. Dr. Murat Sargın, kalp ve damar hastalıklarının Kovid-19’a bağlanamayacağını ifade etti.

İngiltere’de 46 milyon kişi üzerinde yapılan bir araştırmadan bahseden Sargın, “İngiltere’de, 46 milyon kişi üzerinde yapılan bir araştırma sonucunda, Kovid-19 aşısının kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümleri azalttığı görüldü. Bu araştırmanın daha uzun süreli sonuçları merakla beklenmektedir.

“Kovid-19 aşısı olan kişilerde kalp hastalıklarının daha fazla olmadığını gösteren bir veri bulunmamaktadır. Aşıya bağlı kalp hastalıklarının arttığı şeklindeki söylentiler, bilimsel bir temele dayanmamaktadır. İngiltere’deki çalışma sonuçlarına göre, Kovid-19 aşısı olan grup, hem pıhtı hem de kalp krizi ve diğer kalp-damar hastalıkları açısından olumlu sonuçlar vermiştir” şeklinde konuştu.

Sargın, Türkiye’de de benzer çalışmaların yapıldığını ancak henüz verilerin raporlanmadığını belirtti.

“Vücut Sağlığınızı Tehlikeye Atmayacak Şekilde Kontrollü Olunmalıdır”

Kalp sağlığına dikkat edilmesi gereken noktalara da değinen Sargın, şunları söyledi:

“Kalp hastalıkları, kış aylarında kendine özgü riskler taşır. Soğuk havada yürümek kalp krizine yol açabilir. Özellikle tok karnına soğuk havada yokuş yukarı yürürseniz, kalp krizi riskini artırırsınız. Yaz aylarında da benzer riskler söz konusudur. Çok sıcak havalarda yeterince sıvı alımı yapmazsanız, aşırı sıcakta uzun süre kalırsanız ve özellikle tansiyon probleminiz varsa, kanın pıhtılaşma riski artabilir.

Kendinizi fazla zorlamanın, kontrolden çıkan eforların ne kadar tehlikeli olduğuyla ilgilidir. Kışın tok karnına yokuş çıkmak gibi, yazın da aşırı sıcakta zorlayıcı egzersizler yapmak ve yeterince sıvı tüketmemek riskleri artırır. Vücut dengesini bozmadan, kontrollü egzersizler yapmak önemlidir. Yaz aylarında kalp hastalığı olan veya risk altındaki kişilerin sıcak havadan ve susuz kalmaktan kaçınmaları gerekmektedir.”

Related Posts

Yeterince dinlenemiyorsanız bu 3 yöntem sizi kısa sürede toparlayabilir

Günümüzün yoğun temposunda birçok kişi, yeterince uyusa bile kendini dinlenmiş hissetmiyor. Sürekli yorgunluk, düşük enerji ve odaklanma problemleri hayat kalitesini ciddi şekilde etkileyebiliyor. Uzmanlara göre, doğru yöntemlerle vücudu ve zihni kısa sürede toparlamak mümkün.

Hormon ilaçlarına getirilen kısıtlama trans bireyleri nasıl etkiliyor?

Geçen yıl 20 Kasım’da, Sağlık Bakanlığına bağlı bu kurum, daha önce eczanelerden reçetesiz alınabilen belirli hormon ilaçlarının artık yalnızca reçete ile satılabileceğini duyurdu. Türkiye’de yaşayan trans bireyler ise bu kararın kendileri üzerinde büyük bir mağduriyet yarattığını söylüyor

Uyurken vücudunuzu yıpratan alışkanlık: Siz hangi pozisyonda yatıyorsunuz?

Her gece farkında olmadan yaptığınız bu alışkanlık sağlığınızı tehdit ediyor olabilir. Özellikle apne ve reflü hastaları tetikliyor. Prof. Dr. Sinem İliaz, en riskli yatış şeklini açıkladı.

Süs Havuzu Faciasında 4 Kişi Tutuklandı

Süs havuzu faciasında 4 tutuklama KIRKLARELİ – Kırklareli’nde bir çay bahçesinde süs havuzunda elektrik akımına kapılan 1’i çocuk 4 kişi yaralanmıştı. Olayla ilgili gözaltına alınan 5 şüpheliden 4’ü tutuklandı. Yayla Mahallesinde bulunan Mehmet …

Çeltek’te Trafik Kazası: Ölü Sayısı 2’ye Yükseldi

ÖLÜ SAYISI 2’YE YÜKSELDİ Merkeze bağlı Çeltek köyü yakınlarında Halil İbrahim Naçar (26) yönetimindeki 58 AEJ 663 plakalı otomobil ile öğretmen ve sağlık personeli taşıyan Burak Naçar’ın (25) kullandığı 48 ATY 416 plakalı servis minibüsünün …

Metanol Salgını Farkındalık Sempozyumu İstanbul’da Gerçekleştirildi

İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi, Oslo Üniversitesi, Emory Üniversitesi ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika Klinik Toksikoloji Derneği (MENATOX) işbirliğiyle “Metanol Salgını Farkındalık Sempozyumu” gerçekleştirildi. İstanbul Medipol …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir