Bilim dünyasında çığır açan keşif

Güney Kore’de Yeni Bir Teknolojik Gelişme: Yüksek Entropili Alaşım

Güney Kore’deki Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden (POSTECH) bir araştırma ekibi, -196 derece ile 600 derece arasında hem esnekliğini hem de sağlamlığını koruyabilen yeni bir metal geliştirdi. Bu çalışma, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü, Demir Teknolojisi Enstitüsü ve Makine Mühendisliği Bölümü iş birliği ile gerçekleştirildi. Yeni metali tanımlayan isim ise ‘Yüksek entropili alaşım’.

Nikel bazlı bileşim kullanılarak üretilen bu yenilikçi malzeme için araştırma ekibi, ‘Hiperadaptör’ kavramını türetti. Geleneksel metaller genellikle sıcaklık değişimlerine hassas tepki verirken, bu yeni alaşım -196 derece gibi çok düşük sıcaklıklardan 600 derece gibi yüksek sıcaklıklara kadar mükemmel mekanik özelliklerini koruyabiliyor.

Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden Profesör Hyoung Seop Kim, geliştirdikleri yüksek entropili alaşımın, mevcut alaşımların sıcaklık dayanımındaki sınırlarını aştığını belirtti. Kim, “Bu yeni alaşım, aşırı koşullar altında bile kararlı mekanik davranış sergileyen yeni nesil malzemelerin geliştirilmesinde önemli bir adımı temsil ediyor. ‘Hiperadaptör’ konsepti, sıcaklığa duyarsız malzeme tasarımı konusunda yeni bir dönemi başlatıyor” şeklinde konuştu.

Yeni geliştirilen alaşımın özellikle roket ile jet motorları, otomotiv egzoz sistemleri, enerji santrali türbinleri ve boru hatları gibi alanlarda büyük önem taşıdığı belirtiliyor.

Related Posts

6 bin yıllık icadın kökeni bilinenden başka çıktı

Tekerleğin icadı, insanlık tarihinin dönüm noktalarından biri olarak kabul edilir. Ancak yeni bir teoriye göre, bu devrimsel buluşun kökeni, beklenmedik bir yerde ve oldukça pratik bir nedenle ortaya çıkmış olabilir: Bakır madenciliği.

Avrupa Büyükler Golf Şampiyonası Antalya’da başladı

Avrupa Golf Birliği (EGA) tarafından Antalya’da düzenlenen Avrupa Büyükler Golf Şampiyonası 30 ülkeden sporcuların katılımıyla başladı.

Toprak Razgatlıoğlu MotoGP’de

Milli motosikletçi Toprak Razgatlıoğlu’nun 2026 itibarıyla MotoGP’de yarışacağı açıklandı.

Summer Game Fest 2025 gerçekleşti; işte tanıtılan oyunlar ve fragmanlar

Yeni oyunların fragmanlarının gösterildiği, haberlerin aktarıldığı Summer Game Fest 2025 gerçekleşti. Peki hangi oyunlar tanıtıldı? İşte etkinlikte öne çıkanlar:

Evrendeki en güçlü patlama keşfedildi

Evrenin dört bir yanında devasa gök cisimleri akılalmaz miktarda enerji salıyor. Yıldızlar nükleer füzyon reaktörleri gibi yanarken, kuasarlar Samanyolu’nun binlerce katı parlaklık yayıyor; asteroitler gezegenlere çarpıyor. Ancak Hawaiʻi Üniversitesi Astronomi Enstitüsü’nden (IfA) gökbilimcilerin keşfettiği yeni bir kozmik olay türü, bu olayların hepsini geride bırakıyor. 4 Haziran’da Science Advances dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, evrendeki en enerjik patlamalar artık “aşırı nükleer geçişler” (extreme nuclear transients – ENT) olarak sınıflandırılmalı.

Türkiye Tekerlekli Paten Eleme Yarışması tamamlandı: Rekor kırıldı

Kaykay Federasyonu tarafından düzenlenen Türkiye Tekerlekli Paten Eleme Yarışması, Karaman’da gerçekleştirildi. Organizasyonda 19 ilden 208’i erkek toplam 397 sporcu mücadele etti.