Şubat 5, 2025

Güncel Eğitim Haberleri – MEB Haber Portalı

En güncel eğitim, ekonomi, spor, teknoloji ve magazin haberleri burada! MEB Haber’de dünyayı yakından takip edin!

Cemal Enginyurt hakkındaki soruşturmaya tepkiler ne oldu?

Cemal Enginyurt hakkındaki soruşturmaya tepkiler ne oldu?

Demokrat Parti’den (DP) istifa eden Cemal Enginyurt ve Salih Uzun, 4 Şubat’ta CHP’ye katıldı.

Törenden kısa süre sonra Enginyurt hakkında Meclis’te yaptığı konuşma nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “tehdit” soruşturması başlatıldı.

Enginyurt, CHP’ye katıldığını sosyal medyada “Kurtuluş yok tek başına; ya hep beraber, ya hiçbirimiz. Birleşe birleşe kazanacağız, direne direne kazanacağız” mesajıyla duyurdu.

Uzun ise kararını “Kendi adıma yeni bir başlangıç. Ülkem adına hukuk ve ekmek için mücadeleye devam. Devran dönecek… Emin olun, bu devran dönecek” sözleriyle duyurdu.

İki isme parti rozetlerini Meclis’teki grup toplantısında CHP Genel Başkanı Özgür Özel taktı.

Enginyurt konuşmasında ne dedi?

Rozet takma töreninin akabinde kürsüden partililere seslenen Enginyurt’un ilk grup toplantısında sarf ettiği sözler yeni bir soruşturmaya konu oldu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Enginyurt hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “Tehdit” suçlamalarından re’sen soruşturma başlattı.

Enginyurt konuşmada şöyle demişti:

“Bu korku imparatorluğunun yaratıcısına sesleniyorum, bu tek adamlık sevdasıyla baskı ve zulüm düzenini kurana sesleniyorum ve Silivri’dekiler adına sesleniyorum; zulüm denizinde yüzemez gemi, batırmazsak bize yazıklar olsun. Suçsuz yattığımız zindanda sizi yatırmazsak bize yazıklar olsun.”

Enginyurt soruşturma kararına tepki gösterdiği açıklamasında, milletvekili olarak dokunulmazlığının olduğuna ve konuşmasının TBMM’de yapıldığına dikkati çekti.

Anayasa’nın 83. Maddesi’ne göre, milletvekilleri Meclis’te ileri sürdükleri düşüncelerden ve bunları dışarıda tekrarlamaktan sorumlu tutulamıyor.

İstanbul’da soruşturma açılabilir mi?

Soruşturmanın konuşmanın yapıldığı Ankara yerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılması da tartışma yarattı.

CHP lideri Özgür Özel, “Meclis sınırlarında konuşan milletvekilinin kürsü dokunulmazlığı vardır; dışarıda suç iddiası varsa da soruşturmakta yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosu’dur” açıklamasını yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da tepki açıklamasında, “Hukuka güven, devlet ciddiyeti ve adabı açısından toplumda oluşan soru işaretleri giderek büyüyor” dedi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek için “seyyar giyotin” yakıştırması yapan Özel ve İmamoğlu hakkında soruşturma başlatılmıştı.

Başsavcılık; Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer, Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ ve menajer Ayşe Barım’ın tutuklanmasıyla sonuçlanan soruşturmalarla da yakın zamanda gündeme geldi.

Demokrat Parti’den yaprak dökümü

DP’nin 17 Kasım Pazar günü yapılan 15’inci olağan kongrenin ardından adeta yaprak dökümü yaşanmıştı.

Kongrede Gültekin Uysal yeniden genel başkan seçildi.

Ancak partinin “merkez sağın yeni toparlanma adresi” olmasına dönük girişimlerinin sonuçsuz kaldığı ve partinin “apar topar” kongreye götürüldüğünü savunan İzmir Milletvekili Salih Uzun ile İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt istifa etti.

DP’nin parlamentodaki sandalye sayısı böylece bire düştü.

Kongrede genel başkan adaylığı kabul edilmeyen İlay Aksoy, usulsüzlük gerekçesiyle, yargıya başvurma kararı aldı.

DP kongresinin ardından yaşanan istifalar, parti içinde uzun süredir yaşanan “merkez sağın adresi olma” tartışmasının uzantısı olarak görülüyor.

DP; 2023 seçimleri öncesinde muhalefetin ortak cumhurbaşkanı adayı ve parlamenter sisteme dönük ortak anayasa yapma hedefi doğrultusunda oluşturulan Altılı Masa’da yer alan siyasi partiler içinde yer almıştı.

DP, 14 Mayıs 2023 seçimlerinde, CHP listelerinden aday gösterilen Cemal Enginyurt, Salih Uzun ve Haydar Altıntaş ile parlamentoda temsil ediliyordu.

Altılı Masa’nın dağılmasının ardından, İstanbul Milletvekili Cemal Enginyut ve İzmir Milletvekili Salih Uzun’un öncülüğünde , DEVA Partisi ile Meclis’te ortak grup kurmak için gayriresmi görüşmeler yürütülmüş, ancak sonuç alınamamıştı.

Bu girişimin altında ise Meral Akşener’in genel başkanlığı bırakması ile dağılma sürecine giren İYİ Parti’nin yerine merkez sağda güçlü bir alternatif oluşturma arayışı yatıyordu.

İki milletvekilinin bu amaca dönük olduğu belirtilen DEVA Partisi ile “ortak grup kurma” girişimi, Genel Başkan Uysal’ın karşı çıkması üzerine sonuçsuz kalmıştı.

Tüm bu gelişmelerin ardından DP yönetimi, Uysal’ın da isteği doğrultusunda 15. Olağan Kongresi’ni 17 Kasım’da yapma kararı aldı.

Ancak iki milletvekili geçen hafta bir açıklama yaparak henüz yasal süre olmasına karşın, kongrenin “oldu bittiye getirildiğini” savundu ve partide herhangi bir yönetim kademesine aday olmayacaklarını açıkladılar.

Geçen hafta ortak açıklama yapan Uzun ve Enginyurt, “Yapılacak olan kongrenin partimize ve ülkemiz muhalefetine bir can suyu sağlayabilecek şekilde yeniden ele alınması, bu sebeple de kongre tarihinin değiştirilmesi gerektiğini defaatle dile getirmiş olmamıza rağmen, talebimiz ısrarla dikkate alınmamıştır” görüşünü dile getirdiler.

İki milletvekili kongreye de katılmadı.

‘İhtiyaç duyduğumuz çatıyı inşa etmek üzere ayrılıyorum’

Salih Uzun ve Cemal Enginyurt, istifa kararlarını eşzamanlı olarak sosyal medya hesaplarından duyurdular.

Demokrat Parti çatısı altında Doğruyol Partisi ile birleşen Anavatan Partisi’nin son genel başkanı olan Salih Uzun istifa açıklamasında, DP çatısı altında birleşmenin, “merkez sağı birleştirmek için kat edilen uzun ve meşakkatli yolun sonucu” olduğunu ifade etti.

Merkez sağ siyasetin “Türkiye’nin çimentosu” olduğunu belirten Uzun “Merkez siyasetin tarihsel adres olma sorumluluğuna uygun davranılmamıştır. 33 yıl önce girdiğim o binadan, ihtiyacımız olan çatıyı inşa etmek üzere ayrılıyorum” dedi.

Uzun, açıklamasını, “merkez zaruridir, makul mümkündür” ifadeleriyle bitirdi.

‘Merkezi oluşturalım dedik, kabul görmedi’

İstifasını sosyal medya hesabından video paylaşımı ile duyuran Enginyurt ise Türkiye’nin içinde bulunduğu koşulların, “merkez bir oluşumun şart olduğunu gösterdiğini” ve bunun için de Demokrat Parti’nin Mart 2025 için kongre kararı aldığını anımsattı.

“Kongreye kadar merkez sağı toparlamak için Anavatan Partisi, DYP ve başka partilerde siyaseten yapan insanları biraraya gelmesi ile merkez oluşturalım dedik” diyen Enginyurt, ancak aniden 17 Kasım için kongre kararı alındığını ifade etti.

deneme