
Diyet yapmak ve diyeti bozmak sonra bir şok diyet denemek… Ömrünüz kilo problemiyle mücadele ederek geçti ve sağlıklı bir beslenme sistemi oturtamayanlar için bu durum böyle devam edebilir.
Diyetsiz kilo vermek isteyenler sezgisel beslenmeyi deniyor.
Son zamanlarda oldukça popüler olan sezgisel beslenme yöntemi, tüm diyet programlarını reddediyor ve vücudunuzu dinlemeniz gerektiğini söylüyor.
Peki, vücudumuz bol bol tatlı, börek isterken sezgisel beslenme nasıl işe yarıyor? Sırrı sezgisel beslenmenin 10 ilkesinde gizli…

Beslenme sisteminizde ani değişiklikler yapmak sağlıksız beslenme kadar kötüdür. Kilo vermenizi zorlaştırır. Bağışıklık sisteminizi düşürür. Metabolizmanızın çalışma şeklini etkiler.
Sezgisel beslenme de uzmanlar vücudun stres altındayken kendini korumaya alması nedeniyle dayatmaların önüne geçiyor.
Diyet yapmadan kilo vermek isteyenlerin tercihi sezgisel beslenme de farkındalık ve vücudu dinlemek çok önemli.
Bununlar birlikte sezgisel beslenme, yemek yemeğe de bakış açınızı değiştirecek bir dizi felsefeyi takip ediyor.

Uzmanlar, sezgisel yemenin, vücudunuzun ne zaman aç veya doyduğunuzu size söyleme konusundaki doğal yeteneğinden yararlanmak anlamına geldiğini söylüyor.
Sezgisel olarak yemek yediğinizde, belirli bir şekilde görünebilmek için kilo vermeniz veya kilo almanız gerektiği fikrini de bırakırsınız . Buradaki fikir, genel fiziksel ve zihinsel sağlığınız için en iyi olan gıdalara odaklanmanıza yardımcı olmaktır .
Beslenme Uzmanı Ashley Hinds “Sezgisel beslenme bize içsel ipuçlarımızı ve açlık tokluk ipuçlarımızı doğru dinlemeyi öğretir” diye açıklıyor ve ekliyor.
“Sezgisel beslenme on ilkeye dayanır; ilk olarak, hızlı kilo vermek için size yanlış umutlar sunabilecek diyet zihniyetini reddedin. Yeterince karbonhidrat yiyerek açlığınızı onurlandırın.”

Hinds, “Vücudumuz her zaman homeostaza ulaşmaya çalışıyor ve her diyet yaptığınızda ‘beni bir kıtlığa, bir diyetle karşı karşıya bıraktın, şimdi birkaç kez, bir sonraki kıtlığı düşünerek hareket etmem gerekiyor’ diyor ve aslında kilo döngüsüne yol açan şey bu.”

“Diyet yapmak zihinsel sağlığımıza büyük bir yük bindirebilir çünkü kıtlık yaşarsak, kaygımızı da artırırız ve her şey tam bir döngüye girer.” diyen Hinds konuyu daha fazla açıklıyor;
Vücudunuza saygı duyun ve farkı hissedin. Egzersiz yapmanın sizi fiziksel olarak değil, zihinsel olarak nasıl hissettirdiğine odaklanın. Ve her gün çalışan vücudunuzu nazik beslenme ile onurlandırın.
Yemeğinizle barışın, toplumun ‘kötü yemek’ olarak nitelendirdiği şeyleri yemek için kendinize küçük izinler verin, aksi takdirde aşırı yemeye yol açabilir.
Memnuniyet faktörünü keşfedin, yemek yemeyi zevkli hale getirin.
Tokluğunuzu hissedin, vücudunuzun dolu olduğuna dair sinyalleri dinleyin.

Hinds, “Benim tavsiyem genellikle günde yaklaşık üç öğün yemek ve iki ila üç ara öğün yemektir. Sezgisel yemeyi inceleyen en az 97 çalışma var. Sezgisel yeme uygulayan kişilerin vücutlarını kabul etme, daha dikkatli olma ve benlik saygısının daha yüksek olduğunu bildirenlerle ilgili bir araştırma da yapıldı. Ayrıca daha düşük depresyon ve düşük kaygı seviyelerine sahiptiler.” diyor.
Vücudunuzu onurlandırmanın ve onu suçluluk duymadan beslemenin yeni bir yolu popülerlik kazanıyor. Sezgisel beslenme, bir çeşit anti diyet kültürü getiriyor ancak elbette bazı kuralları var.
İşte sezgisel beslenmenin bir hayli felsefik 10 ilkesi

SEZGİZEL BESLENMENİN 10 İLKESİ
Sağlığınızı onurlandırın
Kendinizi iyi hissettirirken sağlığınızı ve damak zevkinizi onurlandıran yiyecek seçimleri yapın.
Diyet zihniyetini reddedin
Yiyeceklerle ilgili katı kurallara uymak , uzun vadede kilo vermenize yardımcı olmayabilir. Diyet işe yaramazsa veya ayak uyduramıyorsanız, daha yeni, daha iyi bir diyet arayabilir ve her şeye yeniden başlayabilirsiniz. Yiyecekleri kısıtladığınızda, vücudunuz en iyi şekilde çalışması için ihtiyaç duyduğu besinleri alamayabilir. Ve bazı insanlar için sık diyet , yeme bozukluğuna yol açabilir .
Tokluğunuzu midenizde hissedin
Yemek yerken, vücudunuzu kontrol etmek için sık sık duraklayın. Yemeğin tadını düşünün ve daha fazlasına ihtiyacınız olup olmadığını görmek için açlık seviyenizi değerlendirin. Ve yemek yeme deneyiminin tadını çıkarmak için zaman ayırın. Memnun ve mutlu hissettiğinizde, yeterince yaşadığınızı anlayacaksınız.
Acıktığınız zamanı bilin
Vücudunuzu biyolojik olarak yeterli enerji ile besleyin. Aksi takdirde, aşırı yemeye yönelik ilkel bir dürtü tetikleyebilirsiniz. Vücudunuza güvenin ve aç olduğunuzu anlamanıza izin verdiğinde kendinize yemek yeme izni verin. İhtiyacınız olan besinleri aldığınızdan emin olmak için çeşitli yiyecekler yiyin. Açlık sancılarınızı sizi bunaltana kadar görmezden gelmeyin. Kendinizi iyi hissettiren yiyecekleri seçmek yerine, bulabildiğiniz her şeyi yemeniz muhtemeldir. Ayrıca bu şekilde fazla yeme olasılığınız daha yüksektir.
Vücudunuza saygı gösterin
Genetik planınızı kabul edin. Onun için ideal olanı ona sunmanın önemini hissedin. Kendinizi belirli yiyeceklerden mahrum bırakmak, ciddi yeme isteğini tetikleyebilir ve hatta aşırı yemeye neden olabilir. Sezgisel olarak yemek yemek, hem sağlık ihtiyaçlarınızı hem de damak zevkinizi karşılayan yiyecekleri seçmekle ilgilidir. Moderasyon anahtardır. Bir lokma çikolata bir gecede kilo aldırmaz. Ancak zamanla neyi ve nasıl yediğiniz sağlığınızı etkiler.
Yemekle barışın
Kendinize yemek için koşulsuz izin verin. Kendinize belirli bir yiyeceğe sahip olamayacağınızı veya yiyemeyeceğinizi söylerseniz, bu, kontrol edilemeyen isteklere ve sıklıkla aşırı yemeye dönüşen yoğun yoksunluk duygularına yol açabilir.
Hareketteki farkı hissedin
Sadece aktif olun ve farkı hissedin Odağınızı, egzersizin kalori yakan etkisinden ziyade vücudunuzu hareket ettirmenin nasıl hissettirdiğine kaydırın.
Üzerinizdeki baskıyı azaltın
En az kalori aldığınız için “iyi” veya bir parça çikolatalı kek yediğiniz için “kötü” olduğunuzu bildiren düşüncelere yüksek sesle hayır diye bağırın.
Memnuniyet faktörünü keşfedin
Diyet kültürüne uyma zorunluluğumuzda, varoluşun en temel armağanlarından birini, yemek yeme deneyiminde bulunabilecek haz ve tatmini genellikle gözden kaçırırız.
Duygularınızla nezaketle başa çıkın
Kaygı , yalnızlık, öfke veya can sıkıntısı gibi duyguları tatmin etmek için yemek yemek , bu duygulara neden olan sorunları çözmeyecektir. Kendinizi bunu sık sık yaparken bulursanız, duygularınızı çözmek için bir terapistle konuşun.
sezgisel beslenme diyet anti diyet diyetsiz kilo verme