İktidar mısırda yerli üretim yerine yabancıya kapıyı sonuna kadar açtı: İthalat lobisine bayram!

Cumhurbaşkanı’nın İmzasıyla Yeni Mısır İthalatı Kararı Yayınlandı

Dün Cumhurbaşkanı’nın imzasıyla “mısır ithalatında tarife kontenjanı uygulanması hakkında karar” Resmi Gazete’de yayınlandı. Yeni karara göre, 31 Temmuz 2025 tarihine kadar sıfır gümrük vergisiyle 1 milyon ton mısır ithal edilebilecek. Bu karar, sıfır gümrük vergisi uygulanacak olan miktarı yüzde 130’a kadar artırmaktadır.

Yayımlanan karar bugünden itibaren yürürlüğe girdi ve 1 milyon tonun üzerinde yapılan ithalatlarda mevcut gümrük vergisi oranları uygulanmaya devam edecek.

Daha önce mart ayında, 30 Haziran 2025 tarihine kadar geçerli olmak üzere 1 milyon ton mısır için yüzde 5 gümrük vergili tarife kontenjanı açılmıştı. Ayrıca 10 Ekim 2024’te de 31 Aralık 2024 tarihine kadar geçerli olmak üzere 10 bin ton mısır için tarife kontenjanı kararı alınmıştı.

CHP’den Eleştiri: İthalata Dayalı Karar

CHP Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, 1 Mayıs’ta yapılan kararı eleştirerek “emeğin değil, ithalatın kutlandığını” belirtti. Adem, şunları ifade etti:

“Bugün (dün) 1 Mayıs, Emek ve Dayanışma Günü. Ama iktidar yine emeğin değil, ithalatın yanında durdu. 1 Mayıs öncesinde Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, 1 milyon ton mısır ithalatının önü sonuna kadar açıldı. Gümrük vergisi sıfırlandı. Bu karar, çiftçimizi yok saymak, üreticimizi görmezden gelmektir. Bu karar, alın terine, emeğe sırt çevirmektir. 1 Mayıs arifesinde alınan bu karar, iktidarın emeğe verdiği değeri açıkça göstermektedir. Yani bu iktidar, emekçiye değil, ithalat lobilerine bayram ettirdi.”

Related Posts

Otomotiv nisanda en fazla ihracat yapan sektör oldu

Otomotiv endüstrisi, geçen ay en fazla ihracat yapan sektör olarak kayıtlara geçti.

Çiftçi mısırını hasat ederken 1 milyon tonluk ithalat yapılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre 31 Temmuz 2025’e kadar kullanılmak üzere 1 milyon tonluk mısır ithal edilecek.

Türkiye’nin ünlü dönercisi iflasın eşiğinde: Mahkeme 3 ay süre verdi

Bursa’nın köklü döner markalarından Yusuf Et Çelik Döner, ekonomik krizlerin gölgesinde ayakta kalma mücadelesi veriyor. Mahkeme tarafından verilen 3 aylık geçici mühlet sürecinde şirket, iflasın eşiğinden dönmeye çalışacak. Onlarca çalışanın ve şubelerin geleceği belirsizliğini korurken, gözler şimdi hazırlık aşamasındaki kurtuluş planında.

Geçim krizi derinleşiyor: Açlık ve yoksulluk sınırı arasındaki fark giderek büyüyor!

TÜRK-İŞ’in nisan ayı araştırması, çalışanların geçim koşullarının daha da zorlaştığını ortaya koydu. Gıda fiyatlarında süren artış mutfak harcamalarını artırırken temel ihtiyaçlara erişim her geçen gün daha da güçleşiyor. Raporda mevcut gelir düzeylerinin yetersizliğine dikkat çekiliyor.

Borsa İstanbul güne durgun başladı: Manipülasyon soruşturmasında gözaltı dalgası!

Borsa İstanbul güne sakin başladı, piyasalarda temkinli hava sürüyor. Öte yandan manipülasyon iddialarına yönelik başlatılan soruşturma dikkat çekti. Savcılık, organize işlemlerle ilgili harekete geçti.

Üniversiteli İlay’ın zayıflamak için başladığı meyve serüveni girişimciliğe dönüştü

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi İlay Ülker (23), kilo vermek için tüketmeye başladığı tropikal meyveler sayesinde girişimci oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir