İktidar mısırda yerli üretim yerine yabancıya kapıyı sonuna kadar açtı: İthalat lobisine bayram!

Cumhurbaşkanı’nın İmzasıyla Yeni Mısır İthalatı Kararı Yayınlandı

Dün Cumhurbaşkanı’nın imzasıyla “mısır ithalatında tarife kontenjanı uygulanması hakkında karar” Resmi Gazete’de yayınlandı. Yeni karara göre, 31 Temmuz 2025 tarihine kadar sıfır gümrük vergisiyle 1 milyon ton mısır ithal edilebilecek. Bu karar, sıfır gümrük vergisi uygulanacak olan miktarı yüzde 130’a kadar artırmaktadır.

Yayımlanan karar bugünden itibaren yürürlüğe girdi ve 1 milyon tonun üzerinde yapılan ithalatlarda mevcut gümrük vergisi oranları uygulanmaya devam edecek.

Daha önce mart ayında, 30 Haziran 2025 tarihine kadar geçerli olmak üzere 1 milyon ton mısır için yüzde 5 gümrük vergili tarife kontenjanı açılmıştı. Ayrıca 10 Ekim 2024’te de 31 Aralık 2024 tarihine kadar geçerli olmak üzere 10 bin ton mısır için tarife kontenjanı kararı alınmıştı.

CHP’den Eleştiri: İthalata Dayalı Karar

CHP Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, 1 Mayıs’ta yapılan kararı eleştirerek “emeğin değil, ithalatın kutlandığını” belirtti. Adem, şunları ifade etti:

“Bugün (dün) 1 Mayıs, Emek ve Dayanışma Günü. Ama iktidar yine emeğin değil, ithalatın yanında durdu. 1 Mayıs öncesinde Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, 1 milyon ton mısır ithalatının önü sonuna kadar açıldı. Gümrük vergisi sıfırlandı. Bu karar, çiftçimizi yok saymak, üreticimizi görmezden gelmektir. Bu karar, alın terine, emeğe sırt çevirmektir. 1 Mayıs arifesinde alınan bu karar, iktidarın emeğe verdiği değeri açıkça göstermektedir. Yani bu iktidar, emekçiye değil, ithalat lobilerine bayram ettirdi.”

Related Posts

Bakan Bayraktar, Umman Yatırım Otoritesi Başkanı Al Murshidi ile bir araya geldi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Umman Yatırım Otoritesi Başkanı Abdulsalam bin Mohammed Al Murshidi ile görüştü.

Emeklilerin nüfus içindeki payı artarken yoksullaşma arttı pastadaki payı düştü: Emekli sefalete mahkûm

DİSK-AR’ın araştırmasına göre ortalama emekli aylığı 2003’te asgari ücretin yüzde 36 üzerinde iken bugün yüzde 22 altına geriledi. Milli gelirdeki payı yüzde 46.4’ten yüzde 29’a düştü.

Almanya’da iflaslar artıyor

Almanya’da şirket iflas başvuruları haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,4 artarken, yılın ikinci çeyreği iflaslarda son 20 yılın en yüksek seviyesine sahne oldu.

Türkiye’de 45 ilin ihracatı yılın ilk yarısında arttı

Türkiye’de ocak-haziran döneminde 20 ilin ihracatı 1 milyar doların üzerine çıktı, 45 ilde ihracat artışı gerçekleşti.

2.5 milyon TL’ye varan düşük faizli ‘Nefes Kredisi’ için başvurular başladı

KOBİ’lere yönelik ‘Nefes Kredisi’ başvuruları başladı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde sağlanan kredi desteğine ilk günden bin işletme başvurdu. Uygun görülen üyelere 1 milyon TL ile 2 milyon 500 bin TL arasında kredi verilecek.

‘Deprem bölgesindeki konutlar yıl sonuna kadar teslim edilecek’

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Yılmaz, deprem bölgesinde 82 bin 980 bağımsız bölümün inşasına devam ettiklerini, bölgede 26 bin konutu kullanıcılarına teslim ettiklerini, kalan konutları yıl sonuna kadar teslim etmeyi hedeflediklerini kaydetti.