İsrail’in savaş bilançosu belli oldu: 12 günlük çatışmanın bedeli 10 milyar dolar

İsrail İran ile Başlattığı Savaşın Ekonomik Etkileriyle Sarsıldı

İsrail’in İran’la yaşadığı 12 günlük savaş sonucunda ekonomik olarak büyük kayıplar yaşandı. Savunma harcamalarından altyapı kayıplarına ve iş gücü eksikliğine kadar pek çok alanda oluşan zararların toplam maliyeti yaklaşık 10 milyar doları buldu.

Savaş Sonrası Mali Durum ve Beklentiler

Hazine yetkilileri, savaşın bütçe açığını Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) en az yüzde 6’sına çıkaracağını düşünüyor. JPMorgan ise İsrail’in bütçe açığı tahminini yüzde 6,2’ye yükseltti.

Hava Saldırıları ve Yıkımın Maliyeti

İran tarafından fırlatılan 547 balistik füzenin büyük çoğunluğu İsrail’in hava savunma sistemleri tarafından engellense de en az 31 füze hedefe ulaştı. Bu saldırılarda 29 kişi hayatını kaybetti, 3 binden fazla kişi yaralandı.

Hava savunma sistemlerinin maliyeti oldukça yüksek. Arrow 3 füze sistemi için harcanan miktar 4 milyon doları aşarken, Arrow 2 sistemi için bu rakam 3 milyon doları geçiyor. İran’a karşı gerçekleştirilen saldırıların günlük maliyeti yaklaşık 735 milyon doları buluyor.

Altyapı ve Sivil Zararlar

Birçok stratejik tesise zarar verilen savaşta altyapı hasarı 1,5 milyar doları geçti. Binlerce tazminat talebiyle karşı karşıya kalındı ve vergi dairesi maliyetin artacağını belirtti.

Ekonomik Hayatın Duraklaması

İşletmelerin kapanması sonucunda devlet tazminat ödemek zorunda kalacak. Turizm sektörü de büyük zarar gördü ve ülke ekonomisi izole hale geldi. İhracat ve ithalat faaliyetlerinde ciddi düşüşler yaşandı.

Önümüzdeki Döneme İlişkin Tahminler

Ekonomik analistler, İsrail’in savaşların ülkeye maliyetinin 80 milyar dolara ulaşabileceğini tahmin ediyor. Faiz oranlarının sabit tutulmasına rağmen ekonomik toparlanmanın 2025’e kadar gecikebileceği öngörülüyor.

Kredi Notu ve Büyüme Tahminleri

Fitch kredi notunu düşürürken, IMF büyüme tahminlerini revize etti. Ülke ekonomisi büyük bir daralma yaşarken, zorlu kararlar alınması bekleniyor.

Related Posts

ABD’li Bakan’dan olay iddia: Sınır dışı edilen yamyam uçakta kendisini yedi

ABD’de Donald Trump’ın ikinci başkanlık döneminde de gündemden düşmeyen göçmen karşıtı politikalar bu kez akılalmaz bir olayla manşetlerde… İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem, sınır dışı edilmek üzere uçağa bindirilen bir kişinin, uçuş sırasında kendisini yemeye başladığını iddia etti.

Terör örgütü PKK elebaşı Öcalan’dan, 39 kişilik Avrupa heyetine mesaj: ‘Önümüzdeki süreçte görüşme koşullarının oluşmasını umut ediyorum’

Kendisini ziyaret etmek isteyen 39 kişilik Avrupa heyetine mesaj gönderen terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan, “Sizin bu yönlü adımınızı, halklarımızın ortak demokratik geleceği için anlamlı bir katkı ve cesur bir çağrı olarak görüyorum. Görüşme talebinizden haberdar oldum. Önümüzdeki süreçte böyle bir görüşmenin koşullarının oluşmasını umut ediyorum” ifadelerine yer verdi.

İran’dan kritik UAEA hamlesi: Pezeşkiyan yasayı yürürlüğe koydu

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Meclis tarafından çıkarılan ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile işbirliğini askıya alan yasayı yürürlüğe koydu.

Eski Bakan Yardımcısı dolandırıcılıktan 13 yıl hapis cezası aldı

Rusya’da yolsuzluk ve dolandırıcılık iddialarıyla gündeme gelen eski Savunma Bakan Yardımcısı Timur İvanov, mahkeme tarafından 13 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Karar, bugün Moskova Şehir Mahkemesi’nde görülen davada açıklandı.

Özgür Özel: Bu iktidar 100 gün önce kaybettiğini itiraf etmiştir

Özgür Özel, “Biz omuz omuzayız, birbirimizden güç alıyoruz.” dedi.

Trump, Suriye’ye yaptırımları sonlandıran başkanlık kararnamesini imzaladı

ABD Başkanı Donald Trump, ABD’nin Suriye’ye yönelik yaptırımlarını sonlandıran Başkanlık kararnamesini imzaladı. Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, “Başkan Trump, istikrarlı, birleşik ve kendi içinde ve komşularıyla barış içinde olan bir Suriye’yi desteklemeye kararlı” ifadelerine yer verildi.