Kuzey Kore’den sınırda duvar inşası, Güney’den Kuzey’e ‘uyarı ateşi’

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 24 yıl sonra Kuzey Kore’ye yaptığı ziyaret ve mevkidaşı Kim Jong-un ile imzaladıkları ‘saldırı halinde karşılıklı yardımlaşma’ anlaşmasının yankıları sürerken, Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, çok sayıda Kuzey Kore askerinin perşembe sabahı sınırı geçtiğini, bunun üzerine uyarı ateş açıldığını bildirdi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı, açılan uyarı ateşinin ardından Kuzey Kore askerlerinin geri çekildiğini açıkladı. Açıklamaya göre, Kuzey Kore askerleri, 20 Haziran’da yerel saatle 11.00 sıralarında, Askerden Arındırılmış Bölge’nin ortasından geçen askeri sınır çizgisini ihlal etti. Bu ise iki ülke sınırında bu ay yaşanan en az üçüncü benzer vaka oldu. Güney Kore ordusu, salı günü de onlarca Kuzey Kore askerinin sınırı geçmesi üzerine uyarı ateşi açmıştı.

BBC: KUZEY, GÜNEY İLE OLAN SINIRINA DUVAR ÖRÜYOR

İki ülke sınırında gerilim artarken, İngiltere basınına yansıyan haberlerde, Kuzey Kore’nin Güney ile olan sınırına yakın pek çok bölgede duvar inşa ettiği aktarıldı. BBC’nin uydu görüntülerine dayandırdığı haberine göre, yaklaşık 4 kilometrelik bir tampon bölge işlevi gören Askerden Arındırılmış Bölge’deki arazinin de ‘temizlendiği’ görüldü. Uzmanlar, bunun iki ülke arasındaki ateşkesi ihlal etmiş olabileceğini ifade etti.

Güney Kore’nin başkenti Seul merkezli NK News haber sitesinden muhabir Shreyas Reddy, konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Bu noktada sadece Kuzey Kore’nin sınır boyunca askeri mevcudiyetini ve tahkimatını güçlendirmeye çalıştığı tahmininde bulunabiliriz” dedi.

‘DUVAR, KASIM 2023’TEN SONRA İNŞA EDİLMEYE BAŞLANMIŞ OLABİLİR’

BBC Verify’ın incelediği uydu görüntülerine göre, Askerden Arındırılmış Bölge’ye yakın en az üç duvar inşa edildi, bunların toplam uzunluğu ise yaklaşık 1 kilometre olarak ölçüldü. Duvarların ne zaman inşa edilmeye başlandığı tespit edilemezken, Kasım 2023’te çekilen bir uydu görüntüsünde söz konusu yapılara rastlanmadığı ifade edildi.

GÜNEY KORE, RUSYA BÜYÜKELÇİSİNİ BAKANLIĞA ÇAĞIRDI

Öte yandan, Reuters haber ajansının haberine göre, Rusya Devlet Başkanı Putin’in Pyongyang ziyaretinin ardından Güney Kore, ülkede bulunan Rusya Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı. Güney Kore Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Birinci Bakan Yardımcısı Kim Hong-kyun’un Rusya ve Kuzey Kore arasındaki askeri işbirliği anlaşmasına ilişkin görüşlerini Rusya’nın Seul Büyükelçisi Georgy Zinoviev’e ilettiği belirtildi.

PUTİN: KUZEY KORE DAHİL HER ÜLKEYE SİLAH SEVK EDEBİLİRİZ

Rusya Devlet Başkanı Putin, dün Vietnam’da yaptığı açıklamada, Rus silahlarını Kuzey Kore dahil dünyanın diğer bölgelerine sevk etme hakkını saklı tuttuklarını söylemişti. Putin ayrıca Güney Kore’nin, Rusya ile Kuzey Kore arasında imzalanan kapsamlı stratejik ortaklık anlaşmasından endişe etmemesi gerektiğini belirterek “Güney Kore’nin Ukrayna’ya hava araçlarını göndermesi büyük hata olur. Umarım bu olmayacak. Eğer bu olursa, bu durumda biz de Güney Kore yönetiminin hoşuna gitmeyeceği kararlar alırız” diye konuşmuştu.

Batılı ülkelerin Ukrayna’ya silah sevkiyatı yaptığına vurgu yapan Putin, “Silahları sevk edenler, bizimle savaşmadığını düşünüyor. Silahlarımızı dünyanın diğer bölgelerine sevk etme hakkını kendimizde saklı tutuyoruz. Burada Kuzey Kore ile yaptığımız anlaşmaları göz önünde bulundurarak, bu ihtimali gözardı etmiyorum” demişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx