Meclis’te Can Atalay krizi derinleşiyor: CHP’li Gülizar Biçer Karaca’ya TBMM’de görev verilmemesi tansiyonu yükseltti

Tutuklu Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Can Atalay hakkındaki Anayasa Mahkemesi’nin “yok hükmünde” kararını Meclis’te okuyan CHP’li Meclis Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, bir süredir Meclis Genel Kurulu’nda oturum yönetme görevi alamıyor. Bu durum muhalefetin tepkisine neden oluyor. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, AKP’li TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ’a Mayıs ayında görev vermişken dün Genel Kurulu kendi açtı.

Oturum başlamadan önce CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ve bazı CHP milletvekilleri, karar yeter sayısının bulunmadığı gerekçesiyle itirazda bulundular. Ancak Kurtulmuş, salonu gözden geçirerek, “Genel Kurul’a baktığımda yeterli sayıda milletvekili olduğunu görüyorum” diyerek oturuma devam etti. Muhalefetten gelen itirazlar devam edince Kurtulmuş, tartışmaları yatıştırmak için oturuma 10 dakikalık ara verdi. Ardından CHP usul tartışması için söz istedi ve milletvekilleri söz aldı. AKP milletvekili Mustafa Arslan konuyla ilgili şunları söyledi:

“Bu kabul edilemez. Muhalefet milletvekilleri her zaman Anayasa kitabını ve iç tüzüğü alıp bize doğru salladılar. Buna uyulmasını istediler. Meclis iç tüzüğüne göre açık bir şekilde belirtildiği gibi Meclis’i Meclis Başkanı yürütür. Meclis Başkanının yönetimine itiraz dünyada hiçbir yerde görülmemiştir. Yine Meclis’in gündemi Danışma Kurulu’nda belirlenir ve gündemle ilgili alınacak kararlar bellidir. Meclis gündeminde olmayan konuları Meclis Başkanı veya Meclis Başkanvekili burada işleyemez. Meclis’in hangi durumlarda ne yapacağı, tüm bunlar iç tüzükte belirlenmiştir. Bu nedenle usul tartışmasında Sayın Başkan’ın yanında olduğumuzu belirtiyoruz.”

‘MECLİS’İN DIŞINDA SAYGINLIĞI KALABİLİR Mİ?’

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın ise “Toplantıyı açtığınızda 200 milletvekilinin olup olmadığı konusunda tereddüt içinde iseniz mutlaka oylama yapmalısınız. Bu hatırlatıldığında 200 milletvekilinin olmadığı açıkça görülüyordu ancak siz oylamaya gitmeden açıp kapatarak Meclis’i açtınız. Bu usulsüzlüğü belirtmek isterim” dedi. Günaydın, Can Atalay konusuna da değinerek, “Bir Meclis Başkanvekilinin, bir milletvekilinin hakkını, hukukunu korumasını, Anayasa’nın seçme ve seçilme hakkını korumasını ve AYM kararını okutmasını sanki illegal bir iş gibi görüyoruz. Bu kabul edilebilir mi, arkadaşlar? Bir millet Meclisi milletvekilinin hakkını koruyamıyorsa Meclis’in dışarıda saygınlığı kalabilir mi?” sözlerini kullandı. Günaydın şunları ekledi:

“Sayın Meclis Başkanımız, siz MHP’nin ve AKP’nin Meclis Başkanvekillerine Meclis’i yönetiyorsunuz, yönettiriyorsunuz. Sevgili, Allah rahmet eylesin, Sırrı Süreyya Önder’in vefatından sonra sevgili Gülizar Biçer Karaca’ya da söz vermediğinizde Meclis’i Cumhur İttifakı’nın Meclis Başkavekillerinin Meclis’i haline getiriyorsunuz. Bu kabul edilebilir mi? Dolayısıyla Türkiye’de sorumlu bir muhalefet var. Anayasa’nın 94. maddesinden kaynaklanan haklarını çekip geri adım atacak ve bundan utanacak bir grup yok.”

‘KORSAN BİR ŞEKİLDE İÇ TÜZÜĞE AYKIRI UYGULAMA!’

AKP Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta ise “Gülizar Biçer hanımefendi yaklaşık bir buçuk, iki yıldır burada Grup Başkanvekilliği yapmış her dönemde, Meclis Başkanvekili olduğu oturumlarda Sayın Numan Kurtulmuş’un onayladığı metinleri uygulamıştır. Ne hikmetse o gün, Sırrı Süreyya Önder’in şahsi durumu nedeniyle toplantı sırasında hareket edip, bilerek, kasıtlı şekilde, korsan ve İç Tüzüğe aykırı olarak bu uygulamayı gerçekleştirmiştir. Meclis’in itibarını korumak hepimizin sorumluluğudur” ifadelerini kullandı. Ardından genel kurulda gündem dışı konuşmalara geçildi.

Related Posts

İsrail güçleri Türk diplomatın da bulunduğu heyete ateş açtı

İsrail ordusu, aralarında Türkiye, İngiltere, Kanada, Fransa, Çin, Rusya ve Avrupa Birliği’nden diplomatların bulunduğu heyetin Batı Şeria’nın Cenin kentindeki mülteci kampına ziyareti sırasında havaya ateş açtı. Cenin Mülteci Kampı’nın girişinde …

İsveç’te cami kundaklayan zanlı tutuklandı, telefonunda Nazi izi çıktı

İsveç’te camiyi kundaklayan zanlı, “kundaklama ve nefret suçu işlediği” gerekçesiyle tutuklandı. Şüphelinin telefonunda Nazilere ait propaganda görüntüleri ile Müslüman ve Yahudilerin dini merkezlerinin adresleri çıktı.

Bakanlık İSKİ’ye 3,3 milyon TL ceza kesti

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne (İSKİ), kentsel atık suların arıtılmadan denize deşarj edilmesi nedeniyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 3 milyon 343 bin 688 TL idari ceza kesildi.

Afganistan’da kömür madeninde patlama: 7 kişi öldü

Afganistan’ın kuzeyindeki Samangan vilayetindeki kömür madeninde meydana gelen patlamada 7 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

İran: ABD ile bir sonraki tur görüşmelere katılıp katılmamayı değerlendiriyoruz

İran: ABD ile bir sonraki tur görüşmelere katılıp katılmamayı değerlendiriyoruz

CHP’den tiyatro biletlerine yapılan zamma tepki: ‘Tiyatroya erişim bir ayrıcalık değil, temel bir haktır’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülşah Deniz Atalar, Devlet Tiyatroları’nın 2 Nisan 2025 itibarıyla bilet fiyatlarında yüzde 300’e varan oranlarda artış yaptığını, bu durumun hem ekonomik hem de toplumsal sonuçları olduğunu söyledi, “Tiyatroya erişim bir ayrıcalık değil, temel bir haktır” dedi.