Orta Doğu’yu şoke eden yasa tasarısı geçerse, ABD’nin B-2’leri İsrail’e gidecek

ABD Kongresi’nin Yeni Yasa Tasarısı Orta Doğu Gündemine Damga Vuracak

ABD Kongresi’nden hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi üyelerinin sunmuş olduğu son yasa tasarısı, Orta Doğu’da büyük yankı uyandıracak. Eğer bu tasarı oylamadan geçer ve ABD Başkanı Donald Trump tarafından onaylanırsa, ABD’nin İran’daki nükleer tesisleri vurmak için kullandığı B-2 bombardıman uçakları, İsrail ordusuna devredilecek.

Yasa tasarısına göre, ABD, dünyanın çeşitli yerlerinden gizli tuttuğu ve sadece “olağanüstü önem taşıyan” operasyonlar için kullandığı bazı B-2 bombardıman uçaklarını İsrail’e teslim edecek. Ortak konuşlanma, ekipman kullanımı ve eğitim gibi alanları içerecek ancak uçakların mülkiyeti ya da doğrudan kontrolü İsrail’e geçmeyecek.

İsrailli pilotlar ve mühendisler, bu uçakların bakımını yapacak ve ABD izniyle görevlere katılabilecekler.

ABD’nin Nüklear Programı İle İlgili Alınan Önlemler

Son yasa tasarısının sponsorluğunu Demokrat Josh Gottheimer ve Cumhuriyetçi Mike Lawler üstlendi. İki isim de, bu yasanın ABD Başkanı Trump’a, İran’ın nükleer silah geliştirme yönünde adım atması durumunda İsrail’in her türlü senaryoya hazır olmasını sağlayacak adımlar atma yetkisi vereceğini belirtti.

Mike Lawler, yasanın Başkan’a İsrail’i caydırıcı araçlar ve eğitimle donatma yetkisi verdiğini söyleyerek, “Bu sayede dünya daha güvenli bir yer haline gelebilir” dedi. Josh Gottheimer ise yazılı açıklamasında, İran’ın nükleer silahlanmasının önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı.

ABD’nin B-2 Uçakları Transferi İle İlgili Açıklamalar

ABD tarihinde bir ilki gerçekleştiren yeni yasa tasarısı ile B‑2 bombardıman uçaklarının İsrail’e transfer edilmesi planlanıyor. Şu ana kadar ABD, B‑2 uçaklarını hiçbir ülkeye transfer etmemişti. 2024 itibarıyla ABD ordusunun envanterinde 24 aktif B‑2 uçağı bulunduğu belirtiliyor.

ABD, son dönemde İran’daki nükleer tesislere yönelik sığınak delici bombalar ve hayalet uçakları kullanarak saldırılar gerçekleştirmişti. Bu saldırıların ardından ABD Başkanı Trump, İran’ın nükleer kapasitesinin tamamen yok olduğunu açıklamıştı. Ancak Pentagon’dan gelen son açıklama, İran’ın nükleer programının bir ila iki yıl geri gitmiş olduğunu belirtti.

Related Posts

Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili seçim tarihi belli oldu

Adana Valiliği, Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, yeni Belediye Başkan Vekili seçiminin 18 Temmuz Cuma günü yapılacağını bildirdi.

Büyükçekmece Belediye başkanvekili seçiminde gerilim: ‘Neden bağırıyorsunuz?’

Büyükçekmece Belediye başkanvekili seçiminde gerilim yaşandı.

Ermenistan’da tutuklu iş insanı Karapetyan yeni siyasi parti duyurdu

Ermenistan’da ‘darbe girişimi’ iddiasıyla tutuklanan iş insanı Karapetyan, ülkede yeni siyasi partinin kurulduğunu duyurdu.

Kutup ayılarıyla omuz omuza olan bir kasabanın çarpıcı hikayesi

Kanada’nın Manitoba eyaletinde, Hudson Körfezi’nin kıyısında yer alan Churchill kasabası, “Dünya’nın Kutup Ayısı Başkenti” olarak biliniyor. Bu küçük kasaba, her yıl binlerce turisti, gezegenin en büyük kara etoburlarından biri olan kutup ayılarını …

Çanakkale’de ciğerlerimiz sigara izmaritiyle yanmış!

Çanakkale’deki orman yangınının çıkış nedeninin yere atılan sigara izmariti olduğu ortaya çıktı. İki kişi gözaltında.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack: SDG, YPG’dir ve PKK’nın bir türevidir, onlara devlet içinde bağımsız yönetim kurma borcumuz yok

ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack: SDG, YPG’dir ve PKK’nın bir türevidir, onlara devlet içinde bağımsız yönetim kurma borcumuz yok