Sağlığımızı bozan beslenme hataları

Beslenme Hataları Genel Sağlığı Nasıl Etkiliyor?

Uzmanlara göre kronik hastalıkların gelişmesinde beslenme şeklimizin etkisi büyük. Dolayısıyla bilerek ya da farkında olmadan bazı beslenme hatalarıyla sağlığımızı tehlikeye atıyoruz. İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, işte bu hataları şöyle sıraladı:

Prof. Dr. Osman Erk

Hazır Gıdalarla Beslenmek

Günümüzde tencere yemeklerinin ve doğal gıdaların yerini işlenmiş, hazır, kalorisi bol, kolay tüketilen yiyecekler aldı. Üstelik bu yiyecekler çok fazla tüketilmeye başladı. Oysa bu tür gıdaların çoğu sayısız katkı maddesi içeren, kimyasal işleme tabi tutularak tatları, renkleri, dokuları değiştirilen, genetiğiyle oynanan gıdalardır. Böyle bir beslenme tarzının bağışıklık sisteminin zayıflamasına, damar sisteminin bozulmasına ve dolayısıyla obezite, diyabet, kanser, kalp damar hastalıkları, felç, hafıza kaybı ve iktidarsızlık gibi pek çok sağlık sorununa yol açabileceği unutulmamalıdır.

Aşırı Tuzlu Yemek

Özellikle hazır ve paketli gıdalar tuz yüklü. Üstüne üstlük yemeklerin tadına bakmadan tuz ekleme alışkanlığımız da çok yaygın. Dolayısıyla gün içinde vücudumuza aşırı miktarda tuz yüklenmektedir. Ayrıca sodyum ihtiva eden her ürün tuz gibi etki gösterir. Monosodyum glutamat, sodyum bikarbonat, sodyum benzoat sodyum içerdikleri için günlük alımlarda mutlaka hesaba katılmalıdır. Fazla tuz alımı kalp damar hastalıkları, osteoporoz ve mide kanserinde artışla ilişkilidir. İhtiyacımız olan tuz günlük tüketilen bitkisel besinlerde ve suda mevcuttur.

Mevsim Dışı Sebze ve Meyve Tüketmek

Günümüzde her mevsimde her sebze meyveyi bulmak mümkün. Dolayısıyla mevsim dışı ürünler de yaygın tüketiliyor. Ancak sağlıklı beslenmek istiyorsanız mevsim dışı sebze ve meyvelerden uzak durun. Çünkü bunların hiçbir besleyici özelliği olmadığı gibi insan vücudunda toksik etki gösterebilir. Erken ergenlik, erken menopoz gibi hormonal bozuklukların yanında kanser riskini de artırabilir.

Sürekli Atıştırmak

Gün içinde sürekli atıştırmak sağlığa zararlıdır ve obeziteye yol açar. Aslında gün içinde kaliteli iki öğün yemek, akşamları saat 20.00’den sonra yemek yememek, haftada iki gün kalori miktarını azaltmak gerekir.

Şekere Yüklenmek

Aşırı şeker tüketimi, kan şekerinde düzensizlik ve ani dalgalanmalara sebep olur. Bu da kilo almaya, şeker metabolizmasında bozulmalara sebep olur. Ayrıca, nişasta bazlı şeker (NBŞ) kullanılmış gıdalar ise metabolizmanın çok daha hızlı bozulmasına yol açar. Diyabete, kalp-damar hastalıklarına ve böbrek hasarına davetiye çıkartır. Dolasıyla tuz, yağ kadar şeker yüklenmemek için de etiket okumayı alışkanlık haline getirmek gerekir.

Takviyelere Güvenmek

‘’Nasıl olsa takviye alıyorum’’ diyerek, gün içinde yeterince sebze, meyve gibi besinleri yeterince tüketmemek çok yanlış. Besin takviyeleri, eksiklikleri tamamlamak için kullanılabilir ancak sağlıklı bir diyetin yerine geçmemelidir. Gün içinde yeterli besin öğelerini almak, takviye ihtiyacı doğurmaz. Vitaminlerin öncelikli olarak doğal kaynaklardan alınması önerilir. Düzenli sebze ve meyve tüketimiyle, ihtiyaç duyulan vitamin değerleri normal seviyede tutulabilir. Ayrıca bu ürünler ihtiyaç durumunda doktora danışılarak kullanılmamalıdır.

Yeterince Su İçmemek

Gün içinde genellikle kahve, çay, meşrubat tüketimimiz fazla, su tüketimimiz ise az. Oysa tam tersi olmalı. Şekerli içecekler bol miktarda kalori ve fruktoz içerir, glisemik indeksleri yüksektir, doyma hissi yaratmazlar ve obeziteye neden olurlar. Bütün bu sebeplerden dolayı şekerli içeceklerden uzak durulmalı ve taze meyve suyu içmek yerine de meyvenin kendisi yenmelidir. Yeterince su içilmediğinde vücutta toksinler birikir, kronik hastalıklar, baş ağrısı, baş dönmesi gibi şikayetler gelişir, metabolizma yavaşlar ve kilo artışı gerçekleşir. Özetle pH’ı alkali, içinde birçok gerekli minerali barındıran, kimyasallardan arınmış yeterli ve kaliteli su tüketmeyi her gün alışkanlık ve amaç haline getirmeliyiz. Zaman zaman mineral yönünden zengin maden suyu tüketmeyi de unutmamalıyız.

Related Posts

Canlı beyin dokusu hücrelerinde demansa çare aranıyor

Çağın en büyük sorunlarından olan unutkanlık, demans ve Alzheimer hastalıklarına karşı yeni çalışmalar denenmeye devam ediliyor. Bilim insanları demansı tedavi etme arayışını hızlandırmak için canlı insan beyin dokusu kullanmaya başladı. Doku kültürü çalışmalarından yararlanan deney ekibi dünyada bir ilki başardı.

Aşılar kalbe zarar veriyor mu? Bilimsel olarak yanıtladı

Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Başkanı Doç. Dr. Murat Sargın, Kovid-19 aşısının kalp hastalıklarını artırdığı iddialarının bilimsel bir temele dayanmadığını vurguladı. İngiltere’de 46 milyon kişi üzerinde yapılan geniş kapsamlı araştırma, aşı olanlarda kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölüm oranlarının daha düşük olduğunu ortaya koydu.

Yeterince dinlenemiyorsanız bu 3 yöntem sizi kısa sürede toparlayabilir

Günümüzün yoğun temposunda birçok kişi, yeterince uyusa bile kendini dinlenmiş hissetmiyor. Sürekli yorgunluk, düşük enerji ve odaklanma problemleri hayat kalitesini ciddi şekilde etkileyebiliyor. Uzmanlara göre, doğru yöntemlerle vücudu ve zihni kısa sürede toparlamak mümkün.

Hormon ilaçlarına getirilen kısıtlama trans bireyleri nasıl etkiliyor?

Geçen yıl 20 Kasım’da, Sağlık Bakanlığına bağlı bu kurum, daha önce eczanelerden reçetesiz alınabilen belirli hormon ilaçlarının artık yalnızca reçete ile satılabileceğini duyurdu. Türkiye’de yaşayan trans bireyler ise bu kararın kendileri üzerinde büyük bir mağduriyet yarattığını söylüyor

Uyurken vücudunuzu yıpratan alışkanlık: Siz hangi pozisyonda yatıyorsunuz?

Her gece farkında olmadan yaptığınız bu alışkanlık sağlığınızı tehdit ediyor olabilir. Özellikle apne ve reflü hastaları tetikliyor. Prof. Dr. Sinem İliaz, en riskli yatış şeklini açıkladı.

Süs Havuzu Faciasında 4 Kişi Tutuklandı

Süs havuzu faciasında 4 tutuklama KIRKLARELİ – Kırklareli’nde bir çay bahçesinde süs havuzunda elektrik akımına kapılan 1’i çocuk 4 kişi yaralanmıştı. Olayla ilgili gözaltına alınan 5 şüpheliden 4’ü tutuklandı. Yayla Mahallesinde bulunan Mehmet …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir