Sıkışan kredi kartına yüklendi: Üzücü haberi bankalar verdi

Enflasyona yenilen vatandaş nakit defterini kapattı. Gıda harcamalarında dahi kredi kartı kullanımı zirveyi gördü.

Alışverişte kredi kartına yüklenen vatandaşın durumunu CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer açıkladı.

SIKIŞAN KREDİ KARTINA YÜKLENDİ

Ömer Fethi Gürer, 2024 yılının ocak ayında 400 TL olan tulum peynirinin 590 TL’ye çıktığını da hatırlatarak kredi kartıyla yapılan gıda harcamalarının oranının arttığını söyledi. Gürer, 2024 yılı Ocak ile 2025 yılı Ocak arasındaki kredi kartı harcamalarının %62,9 arttığını ifade etti.

Kredi kartı ile yapılan gıda harcamalarının 2024 yılında 57 milyar TL’den 2025 yılında 94 milyar TL’ye çıktığını belirten Gürer, market harcamalarında da benzer bir artış gözlendiğini ifade etti.

2024 Ocak ayında 146 milyar TL olan market harcamalarının, 2025 Ocak ayında 236 milyar TL’ye çıkarak yüzde 61,6’lık bir artış gösterdiğini söyledi. Ayrıca, yemek harcamalarının 2024 yılında 47 milyar TL’den 2025 yılında 80 milyar TL’ye yükselerek yüzde 70,2’lik bir artış kaydettiğini aktardı.

Gürer, TÜİK tarafından belirlenen peynir fiyatlarının halkın karşı karşıya olduğu ekonomik gerçekleri göz ardı ettiğini vurguladı. TÜİK’in bu sepetinin halkın yaşadığı ekonomik gerçeklikle örtüşmediğini ve bu fiyatlar üzerinden enflasyon belirlenerek emekli, memur ve asgari ücretlinin düşük ücretlere mahkûm edildiğini söyleyen Gürer, “Bu süreç, iktidarın talimatıyla oluşturuluyor. Vatandaş, peynir fiyatlarındaki artışla da mağdur durumda” dedi.

ÜZÜCÜ HABERİ BANKALAR VERDİ

Sözcü’nün Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun 24 Ocak verileriyle hazırladığı haberine göre bankacılık sistemindeki tüketici kredileri 2 trilyon TL’ye, kredi kartı borçları ise 1.8 trilyon TL’ye ulaştı. Bir ayda borç bakiyesi 159 milyar TL, bir yılda ise 1.2 trilyon TL arttı.

Tüketici kredileri ve kredi kartları, bankacılık sistemindeki kredilerin yaklaşık yüzde 24’ünü oluşturuyor.

Takipteki alacaklar da ciddi bir sorun haline geldi. 24 Ocak itibarıyla takipteki alacaklar 304.9 milyar TL’ye çıktı. Kredi kartlarındaki takipteki borç, bir yılda yüzde 258 oranında artış gösterdi. Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, Ocak-Kasım 2024 arasında 1.7 milyon kişi borcunu ödeyemedi. Borçlarını ödeyemeyenlerin sayısı bir yılda yüzde 39 arttı.

Related Posts

Diyarbakır’dan Yerli Robot Kol

Diyarbakır’da iki mühendis, KOSGEB desteğiyle yerli robot kol üretti, seri üretim hedefleniyor.

İş Bankası, En İyi Dijital Banka Ödülünü Aldı

Türkiye İş Bankası, Euromoney’nin ödüllerinde ‘Orta ve Doğu Avrupa’nın En İyi Dijital Bankası’ seçildi.

Aydın’da Haziran 2025 Araç Sayısı 644 Bin 836

Aydın’da 2025 Haziran’da 644 bin 836 araç bulunmakta, 11 bin 195 aracın devri yapıldı.

Bakan Bayraktar, Umman Yatırım Otoritesi Başkanı Al Murshidi ile bir araya geldi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Umman Yatırım Otoritesi Başkanı Abdulsalam bin Mohammed Al Murshidi ile görüştü.

Emeklilerin nüfus içindeki payı artarken yoksullaşma arttı pastadaki payı düştü: Emekli sefalete mahkûm

DİSK-AR’ın araştırmasına göre ortalama emekli aylığı 2003’te asgari ücretin yüzde 36 üzerinde iken bugün yüzde 22 altına geriledi. Milli gelirdeki payı yüzde 46.4’ten yüzde 29’a düştü.

Almanya’da iflaslar artıyor

Almanya’da şirket iflas başvuruları haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,4 artarken, yılın ikinci çeyreği iflaslarda son 20 yılın en yüksek seviyesine sahne oldu.