Tarife belirsizliği emtia piyasalarını dalgalandırdı

Trump’ın Açıklamaları Dünya Piyasalarını Etkiliyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamaları, küresel piyasaları etkilemeye devam ediyor. Özellikle Çin ile yaşanan “tarife düellosu,” dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki gerilimi artırarak ticaret savaşı ve ekonomik resesyon endişelerini derinleştiriyor.

Analistlere göre, ABD ekonomisinin bu belirsizlik döneminden kolayca kurtulması beklenmiyor. Tarife belirsizliği, ABD’de resesyon endişelerini artırırken doları diğer para birimlerine karşı zayıflattı.

Son gelişmelere göre, 2023 Temmuz’undan bu yana ilk kez 100 seviyesinin altına gerileyen dolar endeksi, 99,014 seviyesine kadar düşerek Nisan 2022’den bu yana en düşük seviyesini gördü.

Aynı zamanda, ABD’de tarife adımlarının enflasyonu artıracağı endişeleri devam ederken, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Mart ayında aylık bazda yüzde 0,1 azalırken, yıllık bazda yüzde 2,4 artış kaydetti. Enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE de martta aylık bazda yüzde 0,1 ve yıllık bazda yüzde 2,8 artarak beklentilerin altında kaldı.

Altın Yükselişte

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı ve doların zayıflaması, yatırımcıları güvenli liman olarak gördükleri altına yöneltti. Altının ons fiyatı cuma günü tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 3,245.43 dolara yükseldi. Gümüş fiyatları yaşadığı düşüşün ardından toparlanarak haftayı 32.30 dolardan tamamladı.

Platin ve paladyum fiyatları ise ticaret savaşı kaynaklı endişeler ve otomotiv sektöründe kaygılarla dalgalanmaya devam etti.

Baz Metallerde Dolar Etkisi

Baz metaller, ticaret gerilimiyle negatif bir başlangıç yapsa da Trump’ın yeni tarife hamlelerini askıya alma açıklaması, doların zayıflaması ve çinko hariç diğer metallerde pozitif bir seyri destekledi.

Bu hafta tezgah üstü piyasada bakır yüzde 4.1, nikel yüzde 3, kurşun yüzde 0.5 ve alüminyum yüzde 1 oranında artarken, çinko ise yüzde 0.2 azaldı.

Petrol Değer Kaybediyor

Petrol fiyatları, ABD-Çin arasındaki ticaret gerilimi ve OPEC+’nın üretimi artırma planıyla küresel enerji talebindeki azalma endişeleriyle baskı altında kaldı. Brent petrolün varil fiyatı 58.22 dolara kadar gerileyerek Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Benzer şekilde, doğal gaz fiyatları da küresel enerji talebindeki düşüş beklentisiyle aşağı yönlü hareket etti.

Tarım Emtialarında Dalgalanma

Buğday fiyatları, Rusya’da yaşanan hava koşullarından kaynaklanan sorunlarla yükselirken, mısır fiyatları doların zayıflaması ve güçlü talep etkisiyle değer kazandı. Soya fasulyesi fiyatları da özel ihracat satışlarıyla desteklenirken, kahve ve kakao fiyatları yüksek vergiler nedeniyle değer kaybetti.

Çünkü fiyatları haftalık bazda kahve ve şekerde yüzde 5.4 azalırken, pamukta yüzde 5.8 arttı. Kakaonun ton başına fiyatı ise yüzde 1.5 düşüşle haftayı tamamladı.

Related Posts

‘Nitelikli işgücü’ne yoğun talep

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programından 6 bin 343 kişinin yararlandığını bildirdi.

Rapor: Türkiye, dolar milyoneri artışında dünya birincisi oldu ama vatandaşın reel serveti eridi

Rapor: Türkiye, dolar milyoneri artışında dünya birincisi oldu ama vatandaşın reel serveti eridi

12 milyar dolarlık enerjiyi ikame etti

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Yönetim Kurulu Başkanı Halil Demirdağ, güneş ve rüzgârdan elektrik üretimiyle geçen yıl 12 milyar dolar enerji ithalatının önüne geçildiğini söyledi.

Rusya’dan petrol arzına yönelik açıklama

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Orta Doğu’da artan gerginliğin ardından küresel petrol piyasasında arz açığı yaşanmadığını söyledi.

Konut sektörü, uygun arsa ve erişilebilir finansmana odaklanacak

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği’nin (KONUTDER), yeni yönetim kurulu ilk basın toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz’ın yanı sıra Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Özen Kuzu, Mert …

Almanya’da yatırımcı güveni faiz indirimleriyle yükseldi

Almanya’da yatırımcı güveni, olumlu ekonomik sinyaller ve düşen faiz oranları ışığında haziranda 47,5’e yükseldi.