ABD Dolarındaki Değer Kaybı, Gelişmekte Olan Ülke Yerel Para Birimi Tahvillerini Arttırdı
ABD’de Donald Trump’ın ikinci başkanlık döneminde izlediği politikalar, özellikle ticaret konusundaki adımlarıyla doların değer kaybetmesine yol açtı. Bu durum, gelişmekte olan ülkelerin yerel para birimi cinsi tahvillerinin 16 yılın en iyi ilk yarısını yaşamasına neden oldu.
Doların Düşüşü Yatırımcıların Tercihini Değiştirdi
Gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde sabit getirili varlıklara olan talepte gözle görülür bir artış yaşanırken, ABD dolarındaki güvenin azalması bu duruma etki etti. Trump’ın ticaret savaşları ve artan bütçe açığına rağmen vergi indirimleri konusundaki baskısı, ABD dolarının bu yıl yaklaşık %11 değer kaybetmesine sebep oldu. ABD’nin politik istikrarsızlığı, gelişmekte olan ülkelerin yerel para birimi cinsi tahvillerine olan talebi arttırdı.
Bloomberg’in verilerine göre, gelişmekte olan ülke yerel para birimi tahvil endeksi, 2025’in ilk yarısında %12’nin üzerinde bir getiri sağladı. Aynı dönemde %5,4 değer kazanan dolar cinsi tahviller geride kaldı. Bu kazançlar, en azından 2009’dan beri en güçlü performansı temsil etmekte.
Aberdeen Group’tan Edwin Gutierrez, “Yerel para birimi tahvillerin büyük para birimlerine dayalı olanları geride bırakacağını düşünüyorduk, ancak bu denli büyük bir farkla ilerleyeceğini öngörmemiştik” dedi.
Öte yandan Bank of America Corp, çarşamba günü EPFR Global verilerine atıfta bulunarak, bu yıl şimdiye kadar gelişen piyasalar tahvil fonlarının 21 milyar dolardan fazla para çektiğini belirtti. Bu fonlar, son 11 haftada her birinde ve 2 Temmuz’a kadar olan haftada toplamda 3,1 milyar dolarlık giriş gösterdi.
William Blair Investment Management’ın tahvil yöneticisi Lewis Jones, “Gelişmekte olan ülkelerdeki faiz indirimleri olasılığının, bu durumu daha da güçlendireceğini düşünüyoruz. Avrupalı yatırımcılar için, bu durum gelecekte daha çekici hale gelebilir,” şeklinde değerlendirmede bulundu.
BofA’dan David Hauner, müşterilerine yazdığı notta, “Daha genel anlamda, yatırımcıların Brezilya, Güney Afrika ve Türkiye’yi tercih ettiklerini” belirtti.
Hazine, 1 Tahvil ve 1 Hazine Bonosu Düzeneleyecek
Hazine ve Maliye Bakanlığı, yarın 1 hazine bonosu ve 1 tahvil ihalesi gerçekleştirecek.
Bakanlığın yayımladığı iç borç ihraç takvimine göre, 7 Temmuz Pazartesi günü ilk ihalede, 8 ay (245 gün) vadeli, kuponsuz hazine bonosu yeniden ihraç edilecek.
Aynı gün gerçekleştirilecek ikinci ihalede ise 4 yıl (1456 gün) vadeli, 6 ayda bir kupon ödemeli, Türk lirası gecelik referans faiz oranına (TLREF) endeksli, devlet tahvilinin ilk ihracı gerçekleştirilecek.