Zirai dondan sonra hedef değiştirdi şimdi siparişlere yetişemiyor

Bölükbaşıoğlu: Çilek Üretimiyle Kadınlara Ekonomik Destek Sağlıyor

Kale ilçesinde 100 yıl önce çilek üretiminin yapıldığı haberinden ilham alan Bölükbaşıoğlu, kayısının alternatifi olarak 2022 yılında 5 dekar alanda çilek yetiştirmeye başladı. Fırat Kalkınma Ajansı ve Kale Belediyesinden aldığı destekle üretim alanını 25 dekara genişletti.

Bu çilek tarlasında 25 kadına ekonomik destek sağlayan Bölükbaşıoğlu, yılda yaklaşık 70 ton çilek üretiyor. Malatya ve çevre illerin sofralık çilek ihtiyacının bir kısmını karşılayan Bölükbaşıoğlu, artan siparişleri yetiştirmeye çalışıyor.

Çiftçi Hatice Kübra Bölükbaşıoğlu, aile ekonomisine katkı sağladığını ve üretim yapmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti. Kadınların üretiminin öneminin altını çizen Bölükbaşıoğlu, şunları söyledi:

“Kale ilçesinde kadınlarla birlikte neler yapabiliriz diye düşündüm. Araştırırken eski zamanlarda dut ve kayısı üretimi yapıldığını gördüm. Beni etkileyen ise çilek üretimi haberiydi. Çilek yetiştiren amcaların fotoğrafı gazetede vardı. Kale’de geçmişte çilek yetiştirildiğini öğrendim, hatta kayısı ikinci plandaymış. Bu bilgiden ilham alarak kooperatif kurmaya karar verdim. Gazete kupürü sayesinde desteklerle bir araya gelerek başarılı olduk ve birçok kadın evine ekmek götürüyoruz. Kadınların emeklerinin karşılığını almaları önemli. Zirai donda kayısıların zarar görmesine rağmen çilek verimimiz iyi durumda. Bu bizi mutlu ediyor.”

– “Yıllık 60-70 Ton Ürün Alıyoruz”

Bölükbaşıoğlu, ilçedeki kadınlara örnek olduğunu belirterek üretimi artırmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Bölükbaşıoğlu’nun açıklamaları şöyle devam etti:

“Gazete kupüründen yola çıkarak 20-25 kadına iş imkanı sağlıyoruz. Talepler o kadar fazla ki siparişlere yetişemiyoruz. Sofralık çilek üretimine devam ediyoruz ve hedeflerimizden vazgeçmeyeceğiz. Hayallerimizi gerçekleştirmek için her tarafa çilek dikmeliyiz. Şu anda yılda 60-70 ton ürün elde ediyoruz ve hepsini iç piyasaya sunuyoruz. Gençlerin ve kadınların toprağa ilgi göstermesi bizim için önemli. Kadınlar istedikleri takdirde her şeyi başarabilirler.”

Malatya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığında görevli Ziraat Mühendisi Necmettin Tuncal da kadınların üretmesi için destek verdiklerini belirterek şunları söyledi:

“Makine ve ekipman desteği sağlıyoruz. Yeni alan oluşturduklarında fide ve tesislerle ilgili destek veriyoruz. Gıda ürünleri üretmeleri için alt yapı oluşturuyoruz ve hibe almaları için çalışıyoruz. Kayısıda yaşanan zararlarda alternatif ürünler çiftçilere gelir sağlayarak zararlarını en aza indiriyor.”

Related Posts

Baykar, Piaggio Aerospace’i resmen satın aldı

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklama ile Baykar’ın İtalyan havacılık şirketi Piaggio Aerospace’i satın alma sürecinin tamamlandığını duyurdu. Bayraktar, “İtalya’nın 140 yıllık havacılık devi Piaggio Aerospace …

Bakan Bolat: Mal ve hizmet ihracatında yıl sonu hedefi 390 milyar dolar

Bakan Bolat: Mal ve hizmet ihracatında yıl sonu hedefi 390 milyar dolar

Siirt Üniversitesi rektöründen ‘kamuda tasarruf’ tedbiri: Kırık parke değişimine 193 bin 500 TL!

Siirt Üniversitesi’nde rektörlük döneminde yapılan yüksek maliyetli bakım-onarım harcamaları ve tartışmalı ihale süreçleri gündeme geldi. Üniversite yönetiminin açıklama yapmaması eleştirilirken, benzer sorunlar Munzur Üniversitesi’nde de yaşanıyor. Akademik kadroda alan dışı görevlendirmeler tepki çekiyor.

Mercedes en pahalı modelini geri çağırıyor: Sorunun nedeni tuhaf!

Bir araba yaklaşık 2,3 milyon avroya mal olduğunda, sahibinin mükemmellik beklemesi doğaldır. Ya da en azından alev almamasını. ..Ancak Mercedes-AMG One’da olan tam olarak budur , aşırı Formula 1 tabanlı bir hiper otomobil ve şu anda potansiyel bir …

Tarıma destek üreticiyi sevindiriyor, pazar da memnun!

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı koordinesinde yürütülen dağıtım programı, Bereket Mahallesi Meydanı’nda gerçekleştirildi. Dağıtımı yapılan Lerote cinsi sanayi tipi domates fideleri; yüksek verimi, kalın etli yapısı, hastalıklara dayanıklılığı …

TZOB Genel Başkanı Bayraktar kuraklıktan zarar gören çiftçiler için destek istedi

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Hatay’ın Erzin ilçesinde zirai dondan ve kuraklıktan etkilenen narenciye bahçelerinde incelemelerde bulundu. Bayraktar, üreticilerin emeklilik ve sosyal güvenlikle ilgili yaşadığı sorunların çözülmesini de istedi.