O ülkede Türkçe resmi dil oldu

Kosova’da Lipyan Belediyesi Türkçe’yi Resmi Dil Olarak Kabul Etti

Kosova’nın orta kesimlerinde bulunan Lipyan Belediyesi, Türkçe’yi resmi dil olarak benimseyen tarihi bir karar aldı. Bu adım, Kosova’daki Türk nüfusunun haklarını güçlendirmeyi ve bölgedeki kültürel çeşitliliği korumayı amaçlıyor.

Lipyan Belediye Meclisi’nde gerçekleştirilen oturumda, Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Milletvekili Enis Kervan’ın girişimiyle Türkçe’nin “resmi kullanımda dil” statüsüne getirilmesi oybirliğiyle kabul edildi. Bu karar, Kosova’da Türkçe’nin resmi dil olarak kabul edilmesi bakımından önemli bir ilerleme olarak değerlendiriliyor ve bölgedeki diğer ülkelerin de benzer adımlar atmasına öncülük edebilir.

Türkçe’nin Resmi Dil Olduğu Belediyeler Çoğalıyor

Lipyan Belediyesi yanında, Kosova’nın Prizren ve Mamuşa belediyelerinde de Türkçe “resmi dil” statüsünde yer almaktadır. Ayrıca Priştine, Gilan, Vıçıtırın, Güney Mitroviça ve Kuzey Mitroviça belediyelerinde Türkçe, “resmi kullanımda dil” statüsüne sahiptir. Kosova yasalarına göre, bir belediye sınırlarında geleneksel olarak konuşulan bir dil, temsil oranına bakılmaksızın “resmi kullanımda dil” statüsüne sahip olabilir. Dolayısıyla, Türkçe bazı Kosova belediyelerinde resmi kullanımda dil olarak kabul edilmektedir.

Ancak, bu statü belediyelerin Türkçeyi zorunlu olarak kullanmalarını gerektirmez; yalnızca Türkçenin resmi kullanıma açık olduğunu belirtir.

Related Posts

İsveç’te cami kundaklayan zanlı tutuklandı, telefonunda Nazi izi çıktı

İsveç’te camiyi kundaklayan zanlı, “kundaklama ve nefret suçu işlediği” gerekçesiyle tutuklandı. Şüphelinin telefonunda Nazilere ait propaganda görüntüleri ile Müslüman ve Yahudilerin dini merkezlerinin adresleri çıktı.

Bakanlık İSKİ’ye 3,3 milyon TL ceza kesti

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne (İSKİ), kentsel atık suların arıtılmadan denize deşarj edilmesi nedeniyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 3 milyon 343 bin 688 TL idari ceza kesildi.

Afganistan’da kömür madeninde patlama: 7 kişi öldü

Afganistan’ın kuzeyindeki Samangan vilayetindeki kömür madeninde meydana gelen patlamada 7 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

İran: ABD ile bir sonraki tur görüşmelere katılıp katılmamayı değerlendiriyoruz

İran: ABD ile bir sonraki tur görüşmelere katılıp katılmamayı değerlendiriyoruz

CHP’den tiyatro biletlerine yapılan zamma tepki: ‘Tiyatroya erişim bir ayrıcalık değil, temel bir haktır’

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülşah Deniz Atalar, Devlet Tiyatroları’nın 2 Nisan 2025 itibarıyla bilet fiyatlarında yüzde 300’e varan oranlarda artış yaptığını, bu durumun hem ekonomik hem de toplumsal sonuçları olduğunu söyledi, “Tiyatroya erişim bir ayrıcalık değil, temel bir haktır” dedi.

Bodrum usulü tabela asma, yüreklerin ağıza geldiği an!

Muğla’nın Bodrum ilçesinde bir restoranın tabelasını asan 4 kişinin tehlikeli hareketleri yerli ve yabancı turistleri şaşkına çevirdi. Merdiven, dolap, tabure kullanılarak asılan tabela ilginç görüntülere sahne oldu.